Hallgassa élőben!

Elérte a vírus francia Új-Kaledóniát, kéthetes teljes lezárás lép életbe

A kilenc esetet a vasárnapi tömeges szűrés során tárták fel az egészségügyi hatóságok.

Először jelentettek koronavírusos fertőzötteket a Franciaországhoz tartozó Új-Kaledóniából: az eddig feltárt kilenc eset miatt kéthetes teljes lezárást rendeltek el hétfőtől a Csendes-óceáni francia területen, amelyet mostanáig teljesen megkímélt a járvány.

A kilenc esetet a vasárnapi tömeges szűrés során tárták fel az egészségügyi hatóságok, amelyet azért rendeltek el, mert a másik Csendes-óceáni francia területen, az Új-Kaledóniától 2200 kilométerre keletre található Wallis és Futuna-szigeteken az előző nap először bizonyult pozitívnak egy helyi lakos koronavírustesztje.

Francia Új-Kaledónia, illetve Wallis és Futuna mindeddig a világ olyan ritka területeihez tartozott, ahol nem volt jelen a Covid-19, miután minden beutazónak kéthetes karanténba kellett vonulnia a számára kijelölt hotelben.

A két szigetcsoport körül egészségügyi buborék volt, és ezért szabadon is lehetett közlekedni. A hatóságok egyelőre nem tudják, hogy a vírus hogyan jelent meg Wallis és Futunán.

„Az első vizsgálatok szerint a páciensnél február közepén jelentek meg a tünetek, így feltételezhető, hogy január végén fertőződött meg Wallis és Futunán” – mondta Thierry Santa, Kaledónia kormányzatának vezetője.

Az első fertőzöttet súlyos állapotban kezelik a térség központjának számító Noumea kórházában.

„Egy olyan emberről van szó, aki hetekkel ezelőtt két hetet karanténban töltött, amelyet egy negatív teszt után hagyhatott el. Amikor a tünetek megjelentek nála, orvoshoz fordult, és a tesztje pozitívnak bizonyult, ez arra utal, hogy a koronavírus már terjed a szigeten” – hangsúlyozta Hervé Jonathan, Wallis és Futuna állami képviselője az AFP francia hírügynökségnek.

Thierry Santa arra kérte azokat, akik Wallis és Futunából január 25. óta tértek vissza Új-Kaledóniába, hogy azonnal vonuljanak karanténba és jelentkezzenek egy megadott telefonszámon. A kormányzó azt is bejelentette, hogy hétfőtől szigorú lakhelyelhagyási tilalom lép életbe mindenki számára azzal az egyértelmű céllal, hogy megálljon a vírus terjedése, amíg még nem késő.

A lezárás részleteit hétfőn ismertetik, de a hatóságok azt már bejelentették, hogy az iskolák bezárnak, és minden, nem létfontosságú tevékenységet betiltanak, az oltási kampányt pedig felgyorsítják a 250 ezer lakosú Új-Kaledóniában, ahol eddig 5 ezren vették fel az első dózist, és 1603-an pedig már mindkét komponensét megkapták az oltásnak.

Egy tavaly nyilvánosságra hozott tanulmány szerint Wallis és Futuna 11 ezer lakosának több mint hetven százaléka veszélyeztetettnek számít túlsúlyosság vagy cukorbetegség miatt.

Hozzászólások

A bronzéremért küzdhet a Sopron a női kosárlabda Euroligában
A Sopron Basket 72-61-re kikapott a spanyol Salamancától a női kosárlabda Euroliga isztambuli négyes döntőjének a pénteki elődöntőjében.
A regisztráltak kétharmada már megkapta az oltást
Eddig 4 millió 219 ezer ember regisztrált az oltásra, kétharmaduk (66 százalék) már meg is kapta az oltást – közölte a koronavirus.gov.hu pénteken.
Lemond Raúl Castro kubai pártelnök, Fidel Castro öccse
Raúl Castro, a Kubai Kommunista Párt elnöke a párt 8. kongresszusának pénteki nyitónapján bejelentette, hogy lemond tisztségéről és átadja a vezetést egy fiatalabb generációnak.
Romániában gyorsul, de kifulladás jeleit mutatja az oltáskampány
Romániában a héten csaknem másfélszeresére emelkedett, péntekig megközelítette a 80 ezret a koronavírus ellen beadott vakcinák napi üteme.
Olaszország megkezdi csapatai kivonását Afganisztánból
A következő napokban megkezdődik a Kabulban és Herat térségében szolgáló, több mint nyolcszáz fős olasz kontingens kivonása Afganisztánból.
A válaszadók 82 százalékát megnyugtatja a klasszikus zene
A zenehallgatók 82 százalékát megnyugtatja a klasszikus zene a Liszt Ferenc Kamarazenekar megbízásából készült reprezentatív felmérés szerint.