Ország-világ

2010.10.28. 17:50

Életfogytiglan egy neonácinak 15 gyilkosságért

Életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte a moszkvai városi bíróság Vaszilij Krivec 29 éves volt egyetemi hallgatót, aki más nemzetek iránti gyűlöletből 15 gyilkosságot követett el.

A Kriveccel együtt bíróság elé állított, 23 éves Dmitrij Ufimcevre öt gyilkosság elkövetése miatt 22 év szigorított munkatáborban letöltendő szabadságvesztést szabtak ki.

Az ítélet tíz napon belül megfellebbezhető.

A bíróság azon az alapon ítélkezett, hogy előzőleg egy esküdtszék bűnösnek találta mindkét fiatalembert az ellenük felhozott vádakban.

Krivec tagadja, hogy bármit elkövetett volna, társa beismert öt gyilkosságot.

Az ügyészség rámutatott, hogy Krivec és Ufimszkij 2007. utolsó hónapjaiban szövetkezett több más személlyel arra, hogy Moszkvában és környékén nemzetiségek elleni gyűlöletből gyilkosságokat kövessenek el. Attól kezdve 2008. májusáig 15 tadzsik, üzbég, azerbajdzsáni, török és orosz állampolgárt öltek meg különösen kegyetlen módon, és többnyire ki is fosztották áldozataikat.

Oroszországban jelenleg több mint 150 aktív neonáci csoportosulás működik, amelyek ideológiájukat erőszakkal akarják terjeszteni és megvalósítani. Évről évre nő a számuk, s ezzel a nemzetiségi, faji és vallási gyűlölködés alapján elkövetett bűncselekmények száma is - mondta el a belügyminisztérium egy illetékese csütörtöki sajtóértekezletén Moszkvában.

Az illető hozzátette: minden évben nő az ilyen jellegű bűncselekmények száma. 2007-ben 356, 2008-ban 460, tavaly 548 ilyen indíttatású bűncselekmény vált ismertté, s idén már az első félévben 370 ilyen bűntettet regisztráltak, ami az előző év azonos időszakához képest 33 százalékos növekedést jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában