Életfogytiglant kapott a neonáci, aki tüntetők közé hajtott Charlottesvilleben

A mindössze 22 éves James Alex Fields 2017 augusztusában hajtott tüntetők közé, miután azok megpróbálták megakadályozni, hogy a neonácik eltávolítsák a Charlottesville egyetemi városban felállított Robert E. Lee tábornok szobrát. A férfi beismerte, hogy szándékosan rohant beléjük autójával, és halálra gázolt egy tüntetőt.

Életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték pénteken az Egyesült Államokban James Alex Fields ohiói neonáci férfit, aki a 2017 nyarán történt Charlottesville-i zavargásokon szándékosan halálra gázolt egy baloldali tüntetőt. 

A 22 éves Fields a per során már korábban bűnösnek vallotta magát 22 rendbeli, gyűlöletből elkövetett bűncselekményben. Ezek egyikére – a szándékosan elkövetett halálos gázolásra – életfogytig tartó börtönbüntetést lehet kiszabni. 
    
2017 augusztusában a virginiai Charlottesville egyetemi városban jobboldali érzületű tüntetők megmozdulást szerveztek egy, a városban felállított szobor elmozdítása ellen. A szobor Robert E. Lee tábornokot, az amerikai polgárháború déli államai – a konföderáció – hadseregének főparancsnoka volt. Az Egyesült Államok több déli tagállamában évek óta zajló történelmi revíziós kísérletek sorába illeszkedőn a városi önkormányzat – egyes, magukat polgárjoginak mondó csoportok szorgalmazására – úgy döntött, hogy a szobrot eltávolítja a belvárosból. Erre válaszként hirdettek békés tüntetést a szobrot megőrizni akaró virginiaiak.        A békésnek meghirdetett tüntetésre azonban más tagállamokból is érkeztek, köztük a fehérek felsőbbrendűségét hirdető fajgyűlölők is.        

Közben a tüntetésen megjelentek baloldali csoportok is, amelyek a szobor eltávolítása mellett szerveztek megmozdulást. A két csoport összecsapott egymással, és James Alex Fields szándékosan belehajtott a baloldali tüntetők tömegébe, halálra gázolva a 32 éves Heather Heyert.    A zavargások nagy visszhangot váltottak ki az Egyesült Államokban, és éles bírálatok érték Donald Trump elnököt is, aki első nyilatkozatában leszögezte, hogy mindkét tüntető csoportnak megvan a felelőssége a történtekért. 
    
Több elemző szerint a Charlottesville-i véres összecsapások fordulópontot jelentettek: felhívták a figyelmet az erősödő amerikai fehér fajgyűlölő mozgalmakra.    A James Alex Fields elleni perben tavaly decemberben az ügyész a maximális büntetés kiszabását, azaz életfogytig tartó börtönt javasolta. A vádlott ügyvédjei védencük nehéz gyermekkorára és mentális betegségére hivatkozva enyhébb büntetést kértek, ám a bíró nem méltányolta az érvelést. “A vádlott bűncselekményei olyan iszonyatosak – és az ártatlanok megnyomorítása olyan komoly -, hogy ezek felülírnak minden olyan tényezőt, amelynek alapján a vádlott enyhébb büntetés mellett érvelhetne” – fogalmazott az ítélethirdetés előtti záróbeszédében Christopher Kavanaugh ügyész.

Rendelje házhoz a bort!
Elindult a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) és az Agrármarketing Centrum (AMC) közös borpromóciós kampánya, amely az online termelői borrendelést népszerűsíti a fogyasztók felé.
Újabb két esetet regisztráltak megyénkben
Ötödik helyen áll Csongrád megye a fertőzöttség mértéke szerint.
Fontos a mozgás összetartó ereje - Galéria
A napokban megalakult a GGSE, vagyis a Gut Gabi Sportegyesület.
Az ünnepi hétvégén is folytatódik a meleg, napsütéses idő
Változás csak húsvéthétfőn, a nap második felétől várható.
Boldog születésnapot, Kőbán Rita!
A kétszeres olimpiai bajnok kajakozó 55 éves.
Tuti, hogy ilyen trélert még nem látott! (videó)
Meghökkentő rakománnyal közlekedett egy autós a Róbert Károly körúton.