Elhunyt George H.W. Bush volt amerikai elnök

Elhunyt pénteken késő este George H.W. Bush volt amerikai elnök hivatalos bejelentések szerint. Kilencvennégy éves volt.

Jim McGrath, a család szóvivője közölte: idősebb Bush pénteken, helyi idő szerint este 10 óra után hunyt el. A bejelentés után közös közleményt adtak ki George H.W. Bush gyermekei, akik méltatták édesapjukat. “A legjellemesebb ember és a legjobb apa” – írták, és hálát adtak életéért.
    
George H.W. Bush volt az Egyesült Államok 41. elnöke, 1989-től 1993-ig töltötte be a hivatalt, előtte Ronald Reagan elnöksége idején az ország alelnöke volt. Hivatali idejére esett a Szovjetunió összeomlása, a hidegháború vége, és irányítása alatt vívták meg az első iraki háborút – Kuvait felszabadítására – 1991 elején.
    
Az amerikai sajtóban megjelent első méltatások úriemberi modorát említik és kiemelik, hogy mindig ragaszkodott a hagyományos amerikai értékrendhez. Emlékeztetnek rá, hogy egészen tavalyig aktív életet élt – a 90. születésnapját ejtőernyős ugrással ünnepelte meg -, tavaly óta azonban a Parkinson-kór kerekesszékbe kényszerítette. Felesége, Barbara, akivel 74 esztendeig élt házasságban, idén áprilisban hunyt el.
    
A The Washington Post című lap szerint halála egy korszak végét jelenti. A volt elnököt nagylelkűség és udvariasság jellemezte, ugyanakkor versenyszellem és nagyon nagy ambíció is lakott benne. “Képes volt kemény kampányokat vezetni és háborúba vinni a nemzetet, de fő eredményeit a tárgyalóasztalnál érte el” – írta a washingtoni lap.
    
A The New York Times “képzett bürokratának” és “diplomáciai játékosnak” nevezte idősebb Busht, aki “a Szovjetunió összeomlása és Kelet-Európa felszabadulása alatti árnyalt kormányzásával segített véget vetni a négy évtizedes hidegháborúnak és a nukleáris fenyegetettségnek”.
    
A CNN hírtelevízió a többi között megemlítette, hogy 1836 óta az első olyan elnök volt, aki alelnökként szállt küzdelembe a Fehér Házért és megválasztották, és a második olyan ember az Egyesült Államok történetében, akinek a fia – George W. Bush – is elnök lett.George H.W. Bush volt az Egyesült Államok 41. elnöke, 1989-tól 1993-ig töltötte be a hivatalt. Haláláig Jimmy Carter mellett a leghosszabb ideig élő amerikai elnök volt. Hivatali idejére esett a Szovjetunió összeomlása, a hidegháború vége, és irányítása alatt indult meg az első iraki háború – Kuvait felszabadítására – 1991 elején.

szponzorált tartalom
MVM EDISON 2020 – Verseny az innovatív megoldásokért
Kovács Zoltán: megmaradtunk és győztesként léphettünk át a 21. századba
A történelem nem jegyzett fel még egy olyan nemzetet, amely egy ekkora veszteséget túlélt volna – írta közösségi oldalán az államtitkár.
Szentkirályi Alexandra: büszkeség számomra az, hogy a bajban mindig összefogunk
A kormányszóvivő Facebook-oldalán közzétett posztjában válaszolt Schmidt Mária felhívására és osztotta meg, hogy ő mire a legbüszkébb magyarként.
Szabadtéri nyári előadássorozatot indít a Tamási Áron Színház
Júniusban három kortárs szöveget visznek színre.
Világszerte megszólaltak a harangok a trianoni békediktátumra emlékezve
Több mint 15 ezer harang zúgott a békediktátum aláírásának időpontjában.
Emlékezés az Ezer Év Parkjában
A mórahalmi Ezer Év Parkjában tartottak csütörtökön megemlékezést a nemzeti összetartozás napja és a trianoni békediktátum századik évfordulójának alkalmából.
Három erdészeti szakiskolát vesztettünk 1920-ban Trianonnal
Trianon hatása az erdészeti alap- és középfokú szakképzésre címmel írt cikket az egyik szaklapba az ásotthalmi Bedő igazgatója, Andrésiné Ambrus Ildikó és szerzőtársa, férje, Andrési Pál.