Ország-világ

2008.12.01. 22:27

Elindult a digitális földi sugárzás

A Duna Tv két csatornájával megindult hétfőn délután fél hatkor a MinDig TV elnevezésű új, digitális földi sugárzás. Az RTL Klubbal és a TV2-vel azonban nem sikerült egyelőre megegyezni.

A Duna Tv két csatornájával megindult hétfőn délután fél hatkor a MinDig TV elnevezésű új, digitális földi sugárzás. Előfizetési díj nélkül a Duna Tv HD, a Duna II Autonómia SD formátumban fogható. Az Antenna Hungária már előrehaladott tárgyalásokat folytat a Magyar Televízióval, az RTL Klubbal és a TV2-vel azonban nem sikerült egyelőre megegyezni, úgy tudni a két kereskedelmi csatorna a bírósághoz fordul. Sőt, az RTL az Alkotmánybírósághoz fordul a digitális átállást kötelezővé tévő törvény kapcsán.

Hétfő délután fél hatkor a Duna Tv és a Duna II Autonómia sugárzásával elindult a digitális földi sugárzás Budapest, Kabhegy és Szentes adóállomásokon csaknem 60 százalékos lefedettséggel. Az egyszerű tetőantennával és dekóderrel kiegészítve fogható MinDig TV annak a körülbelül egymillió embernek a legfontosabb, akiknél nincs sem kábelszolgáltatás, sem egyedi műholdas vételre lehetőség - például azért, mert nincs pénzük a havi több ezer forint előfizetési díjra. A digitális földfelszíni tévézés esetében az Antenna Hungária (AH) célja az, hogy minél több kódolatlan, vagyis ingyenesen vehető műsor kerüljön fel a hálózatra.

Az Antenna Hungária hétfő esti közleménye szerint előrehaladott tárgyalásokat folytatnak a Magyar Televízióval és kereskedelmi csatornákkal a platformra történő felkerülésükről. A társaság abban bízik, hogy az előfizetési díj nélküli szolgáltatás további csatornákkal bővülhet az elkövetkező hetekben.

A két legnagyobb kereskedelmi csatornával, az RTL Klubbal és a TV2-vel azonban egyelőre nem sikerült megegyezni. Sajtóhírek szerint az ügy a bíróságon folytatódik. A csatornák dolgát nehezíti, hogy ha előfizetési díj nélküli sugárzást választanának az AH hálózatán, akkor szembe kell nézniük a kábelszolgáltatók fenyegetésével. Ezek ugyanis a nézőktől beszedett előfizetési díjból fizetnek a tévéknek. Tóth András, az AH kommunikációs vezetője ezeket a híreket nem kívánta kommentálni. Közleményében annyit írt, hogy világossá vált: a MinDig Tv platformra való csatlakozási döntéseiket megnehezíti, hogy az új médiatörvény hiányának következményeképpen a társaságok működését illetően nincs világos szabályozás az új digitális korszakra vonatkozóan.

A mostani analóg földfelszíni sugárzás 2011. december 31-én megszűnik, pontosabban akkor kapcsolják le az utolsó területeken az adást. A folyamatos leállásnak azonban feltétele a megfelelő digitális lefedettség és ellátottság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában