Ország-világ

2019.04.17. 16:32

Elképesztő dologra bukkantak egy antarktiszi expedíció kutatói

Kétszázmillió éves ősgyík-lábnyomot találtak a Viktória-föld északi részén.

MTI

Egy antarktiszi expedíció kutatói mintegy 200 millió éves megkövesedett dinoszaurusz lábnyomra bukkantak a Viktória-föld északi részén.


A kéznagyságú nyom az archosaurus nemhez tartozó állattól származik - közölte szerdán a német Földtani és Nyersanyagügyi Hivatal (BGR) Hannoverben.


Egyelőre nem egyértelmű, hogy mely dinoszauruszfaj lábnyomáról van szó. A kutatók a nyomot még 2016 januárjában találták, az antarktiszi Viktória-föld északi részénél, Helliwell Hillsnél, de felfedezésüket csak minap hozták nyilvánosságra a Polar Research című szaklapban.


A Viktória-föld déli részén kutatók már korábban találtak ősgyíkoktól származó csontokat, ezzel szemben a terület északi részén még egy fogra sem bukkantak - mondta az expedíció vezetője, Andreas Läufer. A kutató hangsúlyozta, hogy éppen ezért nem számítottak erre a nyomra.


Emellett a kutatók a Déli-sarktól mintegy 1700 kilométerre erdők megkövesedett maradványait fedezték fel. "Ez arra utal, hogy 200 millió évvel ezelőtt az Antarktisz nem az a jeges kontinens volt, mint ahogyan azt ma ismerjük" - magyarázta Läufer.

Címkék#tudomány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában