Ország-világ

2009.10.29. 22:58

Ellentmondásosan értékelik Berlinben a kunduzi légitámadást

Ellentmondásosan értékelték Berlinben a szeptember elején az afganisztáni Kunduz tartományban végrehajtott, több polgári áldozatot is követelő szövetségesi légitámadással kapcsolatos NATO-jelentést, amely csütörtökön érkezett meg a német fővárosba.

MTI

A német hadsereg egyik vezetője úgy vélte, hogy az afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) amerikai parancsnokának kezdeményezésére készült jelentés nem marasztalja el a Bundeswehrt. Wolfgang Schneiderhahn vezérezredes, a német hadsereg főszemlélője ugyanakkor elismerte, hogy a beszámoló továbbra sem tisztázza a légitámadás halottainak számát.

Különböző források szerint a hivatalosan a tálib erők, illetve az általuk elrabolt üzemanyag-szállító járművek elleni légicsapás több mint 100 halottat, illetve sebesültet követelt, és közülük 30-40 polgári személy volt. A titkos jelentésben foglaltak értékelésével kapcsolatban Schneiderhahn hangsúlyozta, hogy magánvéleményét fogalmazta meg.

A szeptember 4-re virradóan Észak-Afganisztánban végrehajtott NATO-támadást a Bundeswehr helyi vezetője, Georg Klein ezredes kezdeményezte, és a támadás a polgári áldozatok miatt nemzetközi felháborodást, Németországban pedig heves belpolitikai vitát váltott ki. Több NATO-szövetséges élesen bírálta az Afganisztánban állomásozó német kontingens vezetőit, azzal vádolva őket - elsősorban Klein ezredest -, hogy a légicsapást indokolatlanul és körültekintés nélkül kezdeményezték. Az ügy kapcsán Németországban felerősödtek az afganisztáni kivonulást célzó követelések.

A Bundeswehr főszemlélőjénél jóval "önkritikusabban" értékelte a hivatalos NATO-jelentést Karl-Theodor zu Guttenberg újdonsült védelmi miniszter. Guttenberg hangsúlyozta, hogy a beszámolót alaposan értékelni kell, és le kell vonni a megfelelő következtetéseket. A miniszter sajnálkozásának adott hangot a polgári áldozatok miatt. Közölte, hogy a jelentés értékelésével a Bundeswehr főszemlélőjét bízta meg.

A kunduzi német kontingens vezetőjét azóta hazahívták Afganisztánból. Bár a hatóságok azt hangoztatták, hogy a hazarendelésre megbízatásának lejártával került sor, értesülések szerint a szászországi tartományi ügyészség fontolgatja, hogy gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával vizsgálatot indít ellene.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában