Ország-világ

2009.06.14. 11:57

Ellenzéki vezetőket tartóztattak le Iránban

Két iráni ellenzéki tömörülés legkevesebb tíz vezetőjét vették őrizetbe - tudta meg az AFP hírügynökség vasárnap az egyik érintett csoport képviselőjétől Teheránban. Mindannyian az elnökválasztáson Mahmud Ahmadinedzsáddal szemben alulmaradt jelölt, Mir Hosszein Muszavi hívei.<br>

A hivatalos iráni hírügynökség, az IRNA azt írta, hogy az őrizetbe vettek közül ketten szervezői voltak a szombati tömegtüntetéseknek.

A reformcsoportok támogatásukról biztosították Muszavit, aki korábban azt mondta: választási csalás történt. Az eredmények kihirdetése után utcai zavargások kezdődtek Teheránban.

A letartóztatottak között van számos olyan politikus, aki vezető pozíciót töltött be a reformer Mohamad Khatami elnöksége idején, aki két turnuson át, 1997-től 2005-ig volt hatalmon. Őt váltotta a vezetői székben a keményvonalas Mahmoud Ahmadinedzsád, akit a szavazatok több mint 63 százalékával választottak újra pénteken. Meg nem erősített hírek szerint a letartóztatottak között lehet Khatami öccse, Mohamad Reza Khatami is.

Címkék#Irán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában