Ország-világ

2019.08.27. 19:26

Először sikerült atlanti-óceáni korallfajt szaporítani laboratóriumban

Ez segítheti a világszerte súlyosan károsodott korallzátonyok regenerálódását.

MTI

Amerikai kutatóknak elsőként sikerült laboratóriumi körülmények között szaporítaniuk egy veszélyeztetett atlanti-óceáni korallfajt, ami segítheti a világszerte súlyosan károsodott korallzátonyok, köztük a Florida partjai mentén elterülő amerikai Nagy-korallzátony regenerálódását.


A Tampában működő Floridai Akvárium kutatói mesterségesen indították meg a kőkorallok rendjébe tartozó, külsejét tekintve oszlopszerű Dendrogyra cylindricus faj szaporodását.


Az akvárium vezető munkatársa, Amber Whittle elmondta, hogy a londoni Horniman Múzeumban korábban már sikerült ugyanezt megvalósítani csendes-óceáni korallokkal, atlanti-óceáni virágállatokkal azonban még sosem, és a Dendrogyra cylindricus ráadásul veszélyeztetett faj.


A Floridai Akvárium és a londoni intézmény 2015 óta dolgozik együtt laboratóriumi körülmények között előidézett reprodukciós technikákon.


A módszer lényege, hogy utánozzák a virágállatok természetes környezetét, a vízhőmérséklettől és a vízminőségtől kezdve egészen a napfelkeltéig és napnyugtáig, valamint a holdfázisokig.


A floridai partok mentén húzódó korallzátonyok gyorsan pusztulnak a klímaváltozás, valamint egy szövetbetegség miatt, amely 2014-ben jelent meg a délkeleti állam vizeiben.


A kutatók reményei szerint laboratóriumban nevelt egészséges korallokkal sikerül újra benépesíteni a zátonyt és a világszerte károsodott többi koralltelepet egyaránt.


(Lead-képünk illusztráció: Pixabay - a szerk.)

Címkék#tudomány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában