Ország-világ

2014.02.19. 12:49

Első fokon 18 év börtön az abonyi gyermekgyilkosnak

A férfi 2012 augusztusában fejbe lőtte kislányát abonyi házukban, majd öngyilkosságot kísérelt meg.

MTI

Első fokon 18 év börtönre ítélte a Budapest Környéki Törvényszék szerdán azt a férfit, aki 2012 augusztusában fejbe lőtte kislányát abonyi házukban, majd öngyilkosságot kísérelt meg. A férfit 10 évre a közügyektől is eltiltották.

A [namelink name="Szegedi Gyöngyvér"] vezette bírói tanács a 45 éves férfit előre kitervelten, aljas indokból, 14. életévét be nem töltött sz Első fokon, nem jogerősen 18 év börtönre ítélte a Budapest Környéki Törvényszék szerdán azt a férfit, aki 2012 augusztusában fejbe lőtte kislányát abonyi házukban, majd öngyilkosságot kísérelt meg. A férfit 10 évre a közügyektől is eltiltották.

A Szegedi Gyöngyvér vezette bírói tanács a 45 éves férfit előre kitervelten, aljas indokból, 14. életévét be nem töltött személy ellen, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében találta bűnösnek.

A férfi - aki feleségével és közös gyermekükkel Abonyban élt - megromlott házassága miatt akart bosszút állni válást kezdeményező feleségén úgy, hogy közös gyermeküket megöli, majd magával is végez.
Ehhez otthonában átalakított egy riasztópisztolyt, alkalmassá téve azt éleslőszer használatára, és 2012. augusztus 27-én, a hajnali órákban a hálószobában vele alvó gyereket kétszer fejbe lőtte. Ezt követően a fegyvert újratöltötte és a saját fejére célzott. A halott kislányra és a sebesült férfira az éjszakai műszakból hazatérő anya talált rá, ő értesítette a mentőket.

Az apa olyan súlyos koponyasérüléseket szenvedett, hogy egy ideig az is kérdéses volt, életben marad-e, illetve részt tud-e venni a büntetőeljárásában. A férfi nagy kiterjedésű agysérülést szenvedett, s az idén januárban elvégzett vizsgálatok 64 százalékos egészségromlást állapítottak meg nála.

Az ítélet indoklásakor Szegedi Gyöngyvér bíró elmondta: enyhítő körülményként vették figyelembe egyebek mellett a büntetlen előéletet, az őszinte és rendkívüli megbánást, valamint a férfi jelentős mérvű rokkantságát. Ugyanakkor súlyosító körülménynek számított például a bűncselekmény többszörös minősülése: az előre kiterveltség, a bosszú szándéka, a gyermek életkora, valamint az, hogy kislányát alvás közben ölte meg.

A bíró kiemelte: a fogva tartás idejének kiszabásakor a tanács nagy súllyal vette figyelembe, hogy a tettes olyan személyt bántott, akit védenie és óvnia kellett volna, és akivel egyébként nagyon szoros érzelmi kapcsolatban állt.

Cselekedete közfelháborodást keltett, és erkölcsileg különösen elítélendő - közölte a bíró. Hozzátette: a bíróság ugyanakkor - az ügyészi indítvánnyal szemben - nem fegyházban, hanem börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte a férfit a "szemmel látható rossz egészségi állapota" miatt, és a folyamatos orvosi ellátás biztosítása érdekében.

A vádlott - aki az utolsó szó jogán arról beszélt, hogy megbánta tettét - és védője a minősítés megváltoztatásáért és a büntetés enyhítéséért fellebbez.

A bírósági határozat értelmében a férfi továbbra is előzetes letartóztatásban marad.emély ellen, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében találta bűnösnek. Az ítélet nem jogerős, mert a vádlott és védője fellebbez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában