Elszámoltatás a bezenyei falugyűlésen

Elvileg a nemrégiben megalakult Bezenye–Paprét Jövőjéért Egyesület első ülésére várták a bezenyeieket a helyi művelődési házba: később kiderült, másról volt szó. Több mint százan hallgatták, amint a polgármestert „elszámoltatják”. Fejére olvasták az élményváros és a kaszinóváros körüli „porhintést”, a laktanya „elherdálását”.

Schmatovich Mátyás elmondta: augusztus 20-ig kiderül, megkötik-e az állammal a koncessziós szerződést. Amint arról lapunkban már beszámoltunk (Kisalföld, 2006. július 20.), Bezenyén forrnak az indulatok. A korábbi testületi ülésen az egyik képviselő, Kammerhoffer János megfogalmazta vádjait a polgármester ellen: ennek következménye egy belső vizsgálat és egy rágalmazási per lett.
Az egyesület ülésére csordultig megtelt a bezenyei művelődési ház: mindenki tudta, súlyos kérdések várhatóak. Több mint százan hallották, amint Kammerhoffer Róbert, az egyesület elnöke (a „vihart” kiváltó képviselő fia) bevezetőjében „falugyűlésnek” nevezte az aznapi eseményt. A három meghirdetett napirendi pont közül az első a település útjainak állapota volt. Az elnök rögtön nekiszegezte a kérdést a településvezetőnek: miért kellett tizenötmilliós hitelt felvenni a Duna utca rendbetételére és a kátyúzásra, amikor jövőre tízszázalékos önrésszel lehetne pályázni?

„ A polgármester csak mesél, mesél”

Schmatovich Mátyás válaszában először arról beszélt, örül, hogy megalakult az egyesület, majd némi iróniával hozzátette: pusztán a véletlennek köszönhető, hogy mindez az önkormányzati választások előtt történt. „Most jött el az idő, hogy az önkormányzat megreszkírozhatta a hitelfelvételt” – mondta. Ezután érvek hangzottak el pró és kontra: a polgármester mellett álló (a jelenlévők közül lényegesen kisebb számú) csoport azt kérdezte: mi a biztosíték, hogy jövőre nyernének a pályázaton? A polgármester megemlítette: egyelőre 17–18 milliós hitele van a falunak, s még nem kapták meg a 10–11 milliós önhikit. Ekkor az egyesület egy helyi útépítő mérnököt szólított, aki a Duna utca felújítására tett ajánlatokat elemezte. Szerinte az ajánlatokból nem tükröződik elképzelés a kivitelezésről. A nyertes pályázó 15 milliós ajánlata irreális, a feléből ki lehetett volna hozni ezt a beruházást. Schmatovichné Radits Klaudia a hozzászólók közül annyit mondott: azért jött a fórumra, hogy a falut előbbre vivő dolgokról beszéljen, ehelyett elszámoltatást hall. Csontos Antal képviselő, aki az utak kapcsán úgy fogalmazott: „nem lehet az embereket tovább hülyíteni” – dörgő tapsot kapott. Egy másik hozzászóló még nyíltabban úgy fogalmazott: „A polgármester csak mesél, mesél. Októberben megint nyerni akar. Megkérek mindenkit, októberben úgy szavazzon, hogy új emberekkel álljon fel a hivatal. A laktanyáról pedig az a véleményem: ez csak a bezenyei embereké, semmilyen cápa nem nyúlhatja le.” Ambrus Ferenc egyesületi tag úgy fogalmazott: az utakkal kapcsolatban hosszú távú koncepció kell.

„ Nem bízunk Stipkovitsban”

A szenvedélyes vita ekkor a laktanyaügyre tért rá. Erről Benkovich Péter képviselő beszélt: elmondta, hogy októberben egy pénzügyi bizottsági ülésen Stipkovits Pál mosonmagyaróvári polgármester és Lascsik Gusztáv, az Euro Vegas beruházójának jogi képviselője is megjelent. Ajánlatot tettek egy közös vállalkozásra, ám azt nem árulták el, „ez miről fog szólni”. „Stipkovits Pál azt mondta: gondolkodjunk el azon, hogy ne túl magas értékre becsültessük fel a laktanyát, mert úgy járunk, mint az óvári ipari park. Később aztán kiderült, hogy annak a területnek is a 80 százaléka Asamer úré, s pont ő verte fel olyan magasra az árakat, hogy nem települtek be cégek” – mondta. Hozzátette: a közös vállalkozás bizalmi kérdés, s nem bíznak Stipkovits polgármesterben. Nem is értik, mit keres Bezenyén. Kammerhoffer Róbert hozzátette: nem volt korrekt, részletes tárgyalás, inkább rosszhiszeműség és szándékos félrevezetés laktanyaügyben. Azt sem értik, hogy a legutóbbi testületi ülésen miért kellett zárt ülést elrendelni Lascsik úr javaslatára. A polgármester válaszát azzal kezdte: „Én talpaltam ki a laktanyát, sikerült megszereznem.” Hangos „lehurrogás” volt a válasz a jelen lévő bezenyeiektől. Stipkovitsról elmondta: olyan kormányzati képviselő kellett a laktanya visszaszerzésére, aki „közel van a tűzhöz”. Az objektumot első körben 139 millióra értékelték fel, ezért ezt nem is fogadták el. A zárt ülést pedig a testület megszavazta, teljesen jogszerű volt. Ambrus Ferenc a szindikátusi szerződéstervezetről beszélt az önkormányzat és a laktanyából – az Euro Vegasnak – betonüzemet létesítő cég között. Ambrus szerint a szövegben nem szerepel a törzstőke és a tulajdoni arány, s az ingatlanbecslőt is Asamer fizette. „Attól félünk, hogy az önkormányzat szép lassan kiszorul a közös vállalkozásból. Ráadásul az üzleti tervben a »bányászat« szó is szerepel.” Kammerhoffer hozzátette: nemrégiben a Lukale is megjelent a településen élményvárost ígérve, ám semmilyen pénzügyi fedezetet nem tettek le. „De nem is kértek tőlünk pénzt!” – válaszolt Schmatovich. Kammerhoffer szerint volt olyan mosonmagyaróvári vállalkozó, aki fizetett a Lukalének egy beígért üzlethelyiség fejében. Azt kérdezte: „Meddig tart még ez a porhintés?”

„ Elefánt szerződik szúnyoggal”

A polgármester elmondta: augusztus huszadikáig eldől, megkötik-e a koncessziós szerződést Euro Vegas-ügyben az állammal. „Ha nem látják biztosítva a beruházást, nem kötnek szerződést. De azt mondom: alá lesz írva.” A laktanya területe bányászatra túl kicsi, s az anyagberuházáshoz már meg is találták az alkalmas bányahelyet Levél mellett. „Biztosnak tekinthető az üzlet, mely iparűzési adót hoz a falunak.” Az egyesületi elnök ismét keményen kritizált: „A beruházó vásárolta meg a büdöskúti földek kilencven százalékát – fillérekért. 1,2–1,8 millió forintot adott érte, majd belterületbe vonták: a jelenlegi értéke 5 millió. A megépített autópálya-lejárót nem fizette ki, mondván, nem oda építették, ahová kellett volna: azóta lezáratták, nem lehet megközelíteni. Egy olyan céggel tárgyal az önkormányzat, amely 10 éve nem csinált itt semmit. Nem mutatta meg magát, nem tudjuk, milyen tevékenységet folytat, vannak-e referenciái, anyagi fedezete. A környéken mindenki tudja, hogy ez egy szélhámosság, s hogy nem fog megvalósulni” – állította. Schmatovich Mátyás szerint Asamer négy éve jelent meg, s két évet elvett egy felelős rendezési terv kidolgozása. „A polgármester anno tárgyalt a gazdákkal. Nekünk is könyörgött, adjuk el a földjeinket. Azt mondta, ha nem tesszük, a falunak ártunk, mert nem tud megvalósulni a megaprojekt” – mondta Kammerhoffer. A polgármester úgy válaszolt: 150 gazdával kötöttek opciós szerződést, s a rendezési terv költségeit is Asamer állta. „P Ausztria 10. leggazdagabb embere, ez elég referencia: egyébként betonban utazik. Ha a koncessziós szerződés napokon belül megköttetik, akkor a beruházónak milliárdokat kell letennie az asztalra.” A végszót Ambrus Ferenc hozzászólása adta meg: „Elefánttal próbál a szúnyog szerződni.”