Ország-világ

2010.07.09. 20:42

Elszólta magát a kormányfő felesége

Japán - Fájó pontra tapintott a japán miniszterelnök felesége, amikor kimondta, amit sokan gondolnak: párja nem egy gazdasági szakember.

Kan Naoto kormányfő júniusi hivatalba lépése óta legfontosabb feladatának tartja, hogy rendbe hozza Japán zilált pénzügyeit, de a forgalmi adó bevezetésére tett célzása szétporlasztotta támogatottságát a vasárnapi felsőházi választás előtt, és könnyen előfordulhat, hogy a szavazók szigorú megrovásban részesítik pártját az urnáknál.

"Amikor nemzetstratégiai miniszter volt, úgy gondoltam, hogy ezt a munkát rá szabták" - jelentette ki Kan Nobuko, a japán "first lady" a héten mintegy 100 szavazó előtt férje nyugat-tokiói választókerületében. "Januárban azonban pénzügyminiszter lett, és talán nem kellene ezt mondanom, de kíváncsi voltam, hogy érteni fog-e gazdasághoz, mert nem olyan jó makroökonómiából. Most miniszterelnök lett és az emberek gratulálnak nekünk, ezért boldognak kellene érezni magam. Mégis úgy érzem, hogy inkább részvétnyilvánításokat és vigasztaló szavakat kellene kapnom ehhez a göröngyös úthoz" - tette hozzá tréfálkozva.

Bírálói szerint a 63 éves Kan Naoto, aki radikális baloldaliként kezdte politikai pályafutását, nem magyarázta el részletesen adóreformterveit és nem tudta meggyőzni a választókat arról, hogy gazdasági receptje véget fog vetni az évtizedek óta tartó stagnálásnak.

Nobuko, aki egyben férje unokatestvére is, elárulta, hogy minden éjjel beszélnek telefonon, amikor külön-külön járják az országot, hogy támogassák pártjuk jelöltjeit a kampánykörúton. A valaha kiváló szónok hírében álló miniszterelnök ezen a héten kérte ki a véleményét, hogy változtasson-e taktikáján, miután megbírálták, hogy egy ellenzéki vezetőkkel folytatott tv-vitában úgy viselkedett, mintha maga is ellenzékben volna.

"Azt mondtam neki, jó ötletnek tartom, hogy világosabban fejtse ki álláspontját és, mivel hatalmon van, el kell fogadnia a kritikát, amikor támadják" - mondta a japán kormányfő felesége.

Címkék#Japán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában