Ország-világ

2010.07.11. 18:08

Elvesztette szenátusi többségét a japán kormány

Japán - Japán balközép koalíciós kormánya a vasárnapi választásokon elvesztette többségét a szenátusban - ez derül ki a szavazóhelyiségekből távozók körében végzett felmérésekből.

Kan Naoto miniszterelnök Japán Demokrata Pártjának (DPJ) és koalíciós partnerének, a kicsiny Új Néppártnak (NPP) az exit-poll eredmények szerint már nem lesz meg az eddigi 122 mandátuma, ami többséget jelentett a 242 fős felsőházban.

A szenátusban háromévente írnak ki választást a 242 mandátum felére, 121 helyre. A másik 121 hely birtokosa a következő három évre változatlan marad, akkor majd ez utóbbi mandátumokra lesz választás. Most 437 jelölt indult a 121 mandátumáért. Mintegy százmillió, huszadik életévét betöltött japán állampolgár vehet részt a szavazáson. A végleges eredmények helyi idő szerint hétfő reggelre várhatók.

A DPJ 54 felsőházi szék megszerzését tűzte ki célul, de a jelek szerint ötvennél kevesebbet - 47-48-at - fog kapni, az NPP pedig egyet sem. A többséghez egyébként hatvan helyre lenne szüksége Kan pártjának. A fő ellenzéki erő, a Hatojama Jukio előző kormányfő vezette konzervatív Liberális Demokrata Párt (LDP) 46-52 helyre számíthat az eddigi 38 helyett. Ezek a számok mintegy 1700 szavazóhelyiségből a voksolás után távozók megkérdezésén alapulnak.

A miniszterelnök mindazonáltal azt közölte a fő kormányzó párt egyik törvényhozójával az exit-poll eredmények láttán, hogy nem távozik posztjáról - jelentette az NHK köztévé. A pártnak ugyanis többsége van a parlament alsóházában, a képviselőházban, így hatalmon maradhat, de a felsőházi kudarc megnehezítheti a törvényalkotás folyamatát.

Címkék#Japán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában