Emelték az abortusz árát

Októbertől az eddigi 24625 forint helyett 26193 forintot kell fizetni a nőknek a beavatkozásért.

Az illetékesek a finanszírozási díjak emelkedésével indokolják a változást.
Bartucz Attila, az egészségbiztosító szóvivője a finanszírozási díjak emelkedésével indokolta az árváltozást – írja a Népszabadság. A legutóbbi áremelés tavaly történt. Az egészségbiztosító egyébként kizárólag az egészségi okokból megszakított terhességek térítési díját vállalja át, s ez az évi mintegy 53 ezer beavatkozásnak mindössze öt-hat százaléka. Minden más esetben fizetni kell a műtétért: azt, hogy kinek és mennyit, konkrét szociális juttatásokhoz kötik a jogszabályok – teszi hozzá a lap.

A terhességmegszakítás – abban az esetben is, ha nem egészségi okokból történik a beavatkozás – csak az állami gondozottaknak térítésmentes. Részleges díjat fizetnek azok, akik rendszeres szociális segélyben, fogyatékossági támogatásban, vakok személyi járadékában vagy emelt összegű családi pótlékban részesülnek. Kedvezményük a beavatkozás árának maximum 70 százaléka lehet, azaz nekik legalább 7858 forintot kell fizetniük. A teljes összeg felét, 13096 forintot fizetnek a gyesen és a gyeden lévők.

Az abortuszok száma folyamatosan csökken Magyarországon. Az ezredfordulóra már évi hatvanezer alá csökkent az engedélyezett beavatkozások száma – írja a lap.