Ország-világ

2019.05.07. 12:00

EP-választás - Elkezdte postázni a levélben szavazók csomagjait az NVI

Az NVI több mint 115 ezer külhoni magyar választót vett fel a névjegyzékbe, közülük 85 ezren postán kérték a szavazási levélcsomagjukat.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) hétfőn elkezdte postázni azoknak a külföldön élő magyar választóknak a szavazási levélcsomagját, akik levélben voksolhatnak az Európai Parlament magyar tagjainak választásán.  


A május 26-i EP-választáson a külföldön élő magyar állampolgárok levélben szavazhatnak, de csak akkor, ha sem Magyarországon, sem az EU más tagországában nem rendelkeznek állandó lakcímmel. Ehhez előbb regisztrálniuk kellett az NVI-nél május 2-án 16 óráig. Az NVI több mint 115 ezer külhoni magyar választót vett fel a névjegyzékbe, közülük 85 ezren postán kérték a szavazási levélcsomagjukat.

    

A Nemzeti Választási Bizottság csütörtökön hagyta jóvá az EP-választás szavazólapjainak képét, azok nyomtatásához a jogorvoslati határidő letelte után lehetett hozzákezdeni.

    

A szavazási levélcsomag tartalmazza a szavazólapot, a választópolgár azonosításához szükséges nyilatkozat nyomtatványát (ez az úgynevezett azonosító nyilatkozat), a szavazólap elhelyezésére szolgáló belső borítékot, a válaszborítékot (ez a Nemzeti Választási Irodának van címezve), valamint a szavazás módjáról szóló tájékoztatást.

    

Azok a levélben szavazók, akik azt kérték, hogy személyesen vehessék át a szavazási levélcsomagjukat, ezt hétfőtől tehetik meg (megjelölésük szerint) az országgyűlési egyéni választókerületi székhely településén, a kijelölt külképviseleteken (Belgrád, Beregszász, Bukarest, Csíkszereda, Kassa, Kolozsvár, Pozsony, Szabadka, Ungvár, Eszék,  Kijev, Lendva) vagy a kijelölt, határ menti településeken (Battonya, Beregsurány, Biharkeresztes, Bódvaszilas, Csengersima, Fehérgyarmat, Kőszeg, Létavértes, Letenye, Letkés, Makó, Nagylak, Nyírábrány, Nyírlugos, Putnok, Rajka, Rédics, Tiszabecs, Tompa, Tornyosnémeti, Vámosszabadi, Záhony).

    

A levélcsomagokat munkanapokon lehet átvenni május 24-ig, valamint a szavazás napján a szavazás ideje alatt. Az NVI nyilvántartása szerint 30 ezren akarják személyesen átvenni szavazási levélcsomagjukat.

    

Aki személyes átvételt kért, az köteles a személyazonosságát érvényes fényképes igazolvánnyal igazolni. Ha a nem magyar hatóságok által kiállított igazolványon és az átvételi jegyzéken szereplő személyes adatok között eltérés van, akkor annak tisztázása érdekében további dokumentumok (például lakcímkártya, honosítási okirat) bemutatása válhat szükségessé. Meghatalmazott útján a levélcsomag nem vehető át.

    

A szavazó szabadon dönthet arról, milyen úton juttatja vissza voksát az NVI-hez. A válaszborítékot feladhatja postán (bárhonnan ingyen), ebben az esetben a levélnek május 25-én éjfélig meg kell érkeznie a Nemzeti Választási Irodához. Feladhatja térítés ellenében bármelyik külképviseletre címezve is, ebben az esetben a külképviseleti szavazás végéig kell megérkeznie a levélszavazatnak a külképviseletre.

    

A válaszboríték leadható bármely külképviseleten is május 11-től munkanapokon, a külképviseletek általában 9 és 16 óra között vannak nyitva. Van azonban három külképviselet, ahol hosszabbított nyitvatartással fogadják a levélszavazatokat: Szabadkán, Beregszászon és Ungváron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában