Ország-világ

2014.03.07. 06:37

Erdő Péter bíboros szentmisét mutat be a vértanú sorsú papok imanapján

A liturgiát nyolc szerzetes pap boldoggá avatásáért ajánlják fel.

MTI

[namelink name="Erdő Péter"] bíboros vezetésével tartják a vértanú sorsú papok imanapját záró szentmisét szombaton Budapesten a Szent Imre-templomban. A liturgiát nyolc szerzetes pap boldoggá avatásáért ajánlják fel - közölte [namelink name="Tóth János Csaba"], az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtóreferense az MTI-vel.

Megemlítette: a szertartáson azokat a kelyheket használják, amelyekkel a vértanúk közül többen az elhurcolásuk előtti napokban miséztek.
Tóth János Csaba szólt arról, hogy a vatikáni Szenttéavatási Kongregációnál két magyarországi vértanúper van folyamatban: a ciszterci novícius és szombathelyi egyházmegyés pap, Brenner János, valamint hét ferences szerzetes pap ügye. A Szombathelyi Egyházmegye, a magyarországi ferencesek és a Zirci Ciszterci Apátság éppen ezért elhatározta, hogy megszervezik a vértanú sorsú papok napját, amelyet a budai ciszterci Szent Imre Gimnáziumban és a mellette lévő Szent Imre ciszterci templomban tartanak - tette hozzá.

A sajtóreferens úgy fogalmazott: a nagyböjt kezdetén ez az esemény egyfajta lelkinap lesz, amelynek középpontjában a vértanúk tisztelete, példája áll. A programok a gimnázium dísztermében kezdődnek, a délelőtti zsolozsma keretében itt hangzik el Veres András szombathelyi megyés püspök hitoktatása, amelyet a Brenner János és a hatvan éve - azokban a napokban - elhunyt Károlyi Bernát ferences szerzetespap életéről szóló film bemutatása követ - ismertette.

Mint mondta, ezután alkalom nyílik szentségimádásra, szentgyónásra, majd az érdeklődők azok beszámolóit hallgathatják meg, akik "jelen voltak Isten szolgái életének egy-egy szakaszánál", így megosztja emlékeit [namelink name="Mádl Dalma"], [namelink name="Mádl Ferenc"] köztársasági elnök özvegye - aki Brenner Jánossal egy épületben lakott gyermekkorában -, [namelink name="Brenner József"], [namelink name="Brenner János"] testvére, de egy eddig nem ismert hangfelvételről elhangzik [namelink name="Olofsson Placid"] bencés szerzetes, valamint [namelink name="Paskai László"] bíboros visszaemlékezése, illetve a boldoggáavatási per folyamatában résztvevők tanúságtétele is.

Beszámolóikon keresztül az érdeklődők jobban megismerhetik [namelink name="Brenner János"], Körösztös Krizosztom, [namelink name="Kovács Kristóf"], [namelink name="Hajnal Zénó"], [namelink name="Kiss Szaléz"], [namelink name="Lukács Pelbárt"], [namelink name="Kriszten Rafael"] és [namelink name="Károlyi Bernát"] vértanúságának részleteit - fűzte hozzá.

Megjegyezte: a lelkinap során először lesz megtekinthető az a véres karing Budapesten, amelyben Brenner Jánost a halálos késszúrások érték. A résztvevők láthatják majd [namelink name="Paskai László"] bíboros szertartáskönyvét, amelyből Hajnal Zénó a vértanúsága előtti karácsonyon misézett a nagyatádi templom kriptájában, valamint azt a keresztet is, amelyről egy ávós taposta le a korpuszt - a Jézust ábrázoló alakot - Hatvanban, 1950 júniusában. A kiállított emlékek között ott szerepelnek majd azok az arcképek is, amelyeket a Sopronkőhidai Fegyház es Börtön rabjai készítettek a vértanúk emlékhelye számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában