Ország-világ

2012.08.24. 10:54

Erőszakba torkolló diáktüntetések a chilei fővárosban

A rendfenntartó erők szerint az egyetemisták és a középiskolások a város 14 pontján rendeztek felvonulásokat és összesen mintegy nyolcezren voltak. 18 rendőr megsérült.

MTI

Újabb, erőszakba torkolló diáktüntetések voltak csütörtök este a chilei fővárosban; az engedély nélküli demonstrációkon 18 rendőr megsebesült és csaknem 140 hallgatót őrizetbe vettek a hatóságok.

A rendfenntartó erők szerint az egyetemisták és a középiskolások a város 14 pontján rendeztek felvonulásokat és összesen mintegy nyolcezren voltak.

A tüntetések szervezői azonban azt állítják, hogy ennél jóval többen vettek részt a megmozdulásokon. A csoportosulások feloszlatásához a rendőrök könnygázt és vízágyúkat vetettek be, a diákok pedig válaszul kővel dobálták a rend őreit. A másféltucat sérült rendőr közül háromnak súlyos az állapota.
Chilében három hete kezdődtek újra a diáktüntetések. Korábban a demonstrálók iskolákat és állami intézményeket is megszálltak, boltokat és járműveket gyújtottak fel.

A tiltakozók legfőbb problémája az oktatással az, hogy drága és alacsony színvonalú. A középiskolások követelik, hogy tiltsák meg az államilag finanszírozott oktatási intézményeknek a kereskedelmi tevékenységet, és helyezzék át őket a forráshiányban szenvedő önkormányzatok felügyelete alól a kormány irányítása alá. Az egyetemi hallgatók az ingyenes oktatás bevezetését, és ez ügyben népszavazás kiírását követelik. A chilei kormány az oktatásra szánt források növelése érdekében adóemelést jelentett be, de a diákok által követelt gyökeres változtatásokra nem hajlandó.

Sebastian Pinera chilei elnök közölte csütörtökön, hogy a hallgatók elégedetlensége eltúlzott az oktatási rendszer állapotához képest. Ezt alátámasztja, hogy mindössze kilenc iskola diákjai vonultak az utcára, vagyis az összes tanuló mintegy egytized százaléka. Ráadásul a hatóságok nem nézik közönyösen követeléseiket: a parlament hat törvényt fogadott el, hogy javítson az oktatási rendszeren, és hét további jogszabály van kidolgozás alatt - mondta Pinera.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában