Értékek labirintusában: értelmezzük a laboreredményeket

Ha valami bajunk van, orvoshoz megyünk. Előfordul, hogy ő további vizsgálatokat rendel, például vérvételt. Később a laboratóriumtól megkapjuk az eredményt, amelyet mi magunk nem tudunk értelmezni. Dr. Szakony Szilvia - egy ebben a témában laikusoknak segítséget nyújtó csoport vezetője - segít.

– A laborvizsgálatok után általában mennyi idővel van meg az eredmény?
– A rutinvizsgálatok (vércukor, ionok, vizelet) elemzése legtöbbször helyben történik, ez a mintavétel napján elkészül. A speciálisakat (tumor markerek, hormonok) csak a nagyobb laboratóriumok végzik, külön készüléken, így lehet gazdaságosabb és szakmailag megfelelő minőségű az eredmény. Ennek eredményére pár napot várni kell.

– Hogyan kapja meg a páciens a leletét?
– Többféleképpen hozzájuthat, papíralapon, e-mailben vagy közvetlenül a beküldő orvoson keresztül. Ha nem tudja személyesen átvenni, az általa megbízott személy meghatalmazás birtokában szintén átveheti az elkészült leletet.

– Az e-mailben való hozzáférést külön szükséges jelezni, illetve erre a vizsgálatot kérő orvosnak is lehetősége van?
– Igen, a mintavételkor jeleznie kell, hogy e-mailben is szeretne az eredményhez hozzáférni, ehhez egy hozzájáruló nyilatkozatot szükséges kitölteni. Ha megvan az eredmény, a vizsgálatot kérő orvos is rögtön megkaphatja, ha az általa használt informatikai rendszer összeköttetésben áll az adott laboratórium rendszerével. Kórházak esetében a vizsgálatkérés és a leletküldés is online történik, hiszen a sok, sürgős vizsgálatot csak így lehet biztosítani. Sürgős esetben a minta beérkezését követő egy órán belül már küldik is az eredményt.

A laboratóriumi szakma mindig élen járt az orvosi minőségbiztosítás területén.
A laboratóriumi szakma mindig élen járt az orvosi minőségbiztosítás területén.

– Extra magas vagy alacsony paraméternél gyorsított formában értesítik az érintetteket?
– A laboratóriumi szakma mindig élen járt az orvosi minőségbiztosítás területén. „A kritikus betegállapotot jelző laboratóriumi eredmények kezelésének gyakorlatáról” szóló irányelv biztosítja, hogy minden labor egységesen kezelje a beteg kritikus állapotát jelző értékeket. Azaz, ha ilyen eredményt tapasztalunk, akkor haladéktalanul értesítjük a beküldő orvost.

– Mennyire egységesek a leleten szereplő referenciaeredmények, jelzések?
– Magyarországon a laboratóriumi vizsgálatok mértékegysége egységes, a referenciatartományok kisebb-nagyobb eltéréseket mutathatnak. Van, hogy ugyanazt a vizsgálatot (például hormonok) többféle módszerrel is meg lehet határozni, így az eredmények eltérhetnek. Ezért, ha valakinek rendszeres laboratóriumi ellenőrzésre van szüksége, érdemes a vizsgálatokat mindig ugyanott végeztetni, hogy a változás nyomon követhető legyen.

– Hova forduljunk a kézhez kapott lelettel?
– Azt mindenképp a beküldő orvosnak kell átadni, hiszen ő kérte, hogy egy betegség megállapításában vagy kezelésében segítsen. Tudományos felmérések kimutatták, hogy az orvosi döntések 60–70 százaléka a laboratóriumi vizsgálatokra támaszkodik.

– Aki otthon át akarja nézni a kapott dokumentációt, az hogyan kezdjen hozzá?
– Minden vizsgálat mellett található referenciatartomány. Ezt a „tól–ig” értéket egészséges emberek adatai alapján állapították meg. Ha valakinek a felső vagy alsó határon éppen kívül esik valamelyik értéke, az nem biztos, hogy betegséget jelent. Például, ha a kreatininértéke pont a felső határ felett van, nem biztos, hogy vesebeteg, csak az átlagosnál nagyobb izomtömeggel rendelkezik. Az ilyen pluszinformációk miatt fontos, hogy szakember értékelje az eredményt.

– Milyen egyéb lehetőségek állnak a betegek rendelkezésére?
– A Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság (MLDT) már 2007-ben létrehozott egy honlapot (www.labtestsonline.hu), amely okoseszközökön is könnyen elérhető, és folyamatosan megújul. Célja, hogy közérthetően bemutassa az orvosi laboratóriumi vizsgálatokat és az eredményekből levonható következtetéseket. Elsősorban a lakosság számára készült, érthető nyelven, kerülve a szakzsargont és a speciális orvosi kifejezéseket, de magas szakmai színvonalon. Ezenkívül a laboratóriumi vizsgálatokra, eredményekre vonatkozó konkrét kérdésekkel fordulhatnak ide a szakértők, a betegek, és 72 órán belül választ kapnak kérdéseikre.