Három pillér

2019.09.10. 13:59

Értékőrző programot indít az Országos Bírósági Hivatal

A jó bíró, a zöld bíróság és a családok állnak a jó gyakorlatokat bemutató kezdeményezés fókuszában – jelentette be Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke egy keddi budapesti sajtóbeszélgetésen.

Handó Tünde elmondta, a Fenntartható értékeink címmel elindított egyéves programnak három pillére lesz: a „jó bíró”, a „zöld bíróság” és a „családok a fókuszban”.

Kiemelte:

a bíróknak elsősorban a jogvitákat kell nyugvópontra juttatniuk, de emellett a bírók, a bíróságok évszázadok óta az értékek hordozói, a kultúra őrzői is.

Az OBH ennek jegyében már 2012 óta kiemelt figyelmet fordít a történelemre és a hagyományápolásra, most pedig párbeszédet indítanak arról, milyen a jó bíró a 21. századi Magyarországon. Ennek keretében a többi között bemutatják azokat az „ikonokat”, akik a mai bíróknak példaképül szolgálhatnak – tette hozzá.

A „zöld bírósággal” kapcsolatban közölte, eddig is számos bírósági beruházás ennek szellemében valósult meg, a program keretében pedig fokozottan támogatják a környezetbarát és energiatudatos megoldásokat, kiemelt figyelmet fordítanak a felmelegedés elleni védelemre, a fűtéskorszerűsítésre, az energiatakarékosságra.

„A célunk az, hogy a jó gyakorlatokat bemutassuk, és példaként állítsuk többek között az októberi környezetvédelmi konferenciánkon”

- mondta.

A bírósági vezető példaként említette az Egri Törvényszék épületkorszerűsítését, amelynek nyomán egy év alatt 50 ezer kilowattórával kevesebb villamosenergiát használtak fel, 18 tonnával csökkentették az intézmény szén-dioxid-kibocsátását és 270 köbméter ivóvizet spóroltak meg, összességében kétmillió forintot megtakarítva.

A családbarát bírósággal kapcsolatban az OBH elnöke elmondta: a bíróságokon dolgozók ma összességében hétezer-hatszáz 18 éven aluli gyermeket nevelnek, ezért is különösen fontos, hogy meg tudják tartani az egyensúlyt az otthon és a munkahely között. Kitért arra, hogy 2012 óta törekednek a bíróságok családbaráttá alakítására, így lehetővé tették a többi között a részmunkaidős munkavégzést, a rugalmas munkaidőt, a gyermekmegőrzést is.

Handó Tünde közölte: a bíróságokon nagy arányban indulnak családjogi perek, így a bírók felkészítésére, oktatására is nagy figyelmet fordítanak. A Fenntartható értékeink programban ezt a munkát akarják folytatni és kiszélesíteni, például novemberben konferenciát rendeznek a gyermekközpontú igazgatásról, és Az igazság arcai címmel gyermekrajzpályázatot hirdetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában