Ország-világ

2010.10.26. 22:09

Esőben tüsszögő majmot fedeztek fel Mianmarban

Mianmar - Esőben tüsszögő pisze orrú majmot fedeztek fel kutatók Mianmar északi részén.

A mianmari biodiverzitás- és természetvédelmi szövetség munkatársa, Ngwe Lwin vezette kutatócsapat egy tanulmányi úton bukkant az új fajra. Eredményeiket az American Journal of Primatology című szaklap legfrissebb számában tették közzé.

A tüsszentő majmok teljesen feketék, csak fülszőrzetük, kecskeszakálluk és fenekük fehér. Orrnyílásuk felfelé nyitott, ez az oka, hogy esőben víz kerül bele, tüsszentésre ingerelve őket; ezt többnyire úgy kerülik el, hogy térdeik közé hajtják fejüket, és megvárják, amíg eláll az eső.

A majmok élőhelyét a Mekong és a Szalvin folyók erősen behatárolják, ezért fordulhatott elő, hogy csak most akadtak rá kutatók a becslések szerint 260-330 egyedből álló kolóniára.

Az új faj a kutatás egyik mecénása, Jon Stryker után a Rhinopithecus strykeri tudományos nevet kapta. A majmot a helyiek "megtekert pofájú majomként" emlegetik.

Pisze orrú majmok (Rhinopithecus) Kína és Vietnam egyes részein fordulnak még elő, minden fajuk erősen veszélyeztetett. Ez az első pisze orrú majomfaj, amelyet Mianmarnak találtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában