Ország-világ

2014.10.07. 15:53

EU-tisztújítás: Juncker nem gondolkozik B-tervben

Juncker az EP vezetőivel fog tárgyalni, ha az összes meghallgatás véget ért.

Az Európai Bizottság megválasztott elnöke, [namelink name="Jean-Claude Juncker"] egyelőre nem gondolkozik B-tervben, a biztosjelölti meghallgatások végeztével kezd majd egyeztetéseket az Európai Parlament vezetőivel - közölte kedden szóvivője, [namelink name="Natasha Bertaud"].

A szóvivő arra az újságírói kérdésre válaszolt, hogy tervezi-e Jean-Claude Juncker a tárcák újraosztását, vagy kéri-e új jelölt megnevezését a magyar kormánytól, miután az EP kulturális bizottsága úgy döntött, hogy nem támogatja Navracsics Tibor kinevezését oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági ügyekért felelős biztosnak.

Bertaud közölte: Juncker üdvözli, hogy egyes akadályokat sikerült leküzdeni, [namelink name="Navracsics Tibor"] esetében támogatták, hogy uniós biztos lehessen, a spanyol [namelink name="Miguel Aries Canete"] esetében pedig elfogadták a kijelölt biztos pénzügy érdekeltségeiről tett nyilatkozatát.

"Juncker meg fogja várni, hogy a meghallgatások lezáruljanak, és azt követően kezd majd egyeztetéseket az EP vezetőivel, hogy hogyan értékelik a meghallgatások egészét" - hangsúlyozta a szóvivő.

A meghallgatásán a több EP-képviselő szerint is meglehetősen gyengén szereplő szlovén, liberális Alenka Bratusekkel összefüggésben Natasha Bertaud határozottan tagadta, hogy Juncker vagy kabinetje felvette volna a kapcsolatot emiatt az új szlovén kormánnyal.

"Juncker az EP vezetőivel fog tárgyalni, ha az összes meghallgatás véget ért. Jelenleg nem mérlegel "B"-terveket" - szögezte le a megválasztott bizottsági elnök szóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában