Ország-világ

2009.12.17. 14:52

Ezer veszélyeztetett csecsemő juthat védőoltáshoz

Ezer, hat-tizenkét hónapos, veleszületett betegsége miatt a leginkább veszélyeztetett csecsemő juthat újinfluenza elleni védőoltáshoz - közölte az Egészségügyi Minisztérium csütörtökön.

MTI

Egy gyógyszergyár kétezer adag, ezer embernek elegendő, európai törzskönyvvel rendelkező oltóanyagot ajánlott fel Magyarországnak, a leginkább rászoruló hat-tizenkét hónapos csecsemők oltására - olvasható a közleményben.

Mint írták, "a hazai oltóanyag csak a 12 hónapos kornál idősebbek számára adható, ezért az adományt, a karitatív segítségnyújtást az egészségügyi kormányzat elfogadta, így a napokban megkezdődhet az e célcsoportba tartozó csecsemők oltása". A vakcina "alkalmazási előirata" alapján a megfelelő immunválasz kialakulásához két oltásra van szükség, minimálisan három hét időközzel.

Mind a csecsemő- és gyermekgyógyászati, mind az Infektológiai Szakmai Kollégium támogatja az oltás megkezdését a kiemelt kockázati betegcsoportba tartozók körében, amelyet a szakmai kollégiumokkal közösen határozták meg.

Az oltás a szülő kérésére, önkéntesen és térítésmentesen - az ÁNTSZ által kijelölt kilenc fekvőbeteg-ellátó intézményben - igényelhető, hozzáférhető - közölte a szaktárca.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában