javuló adatok

2021.05.15. 12:48

Ezerre csökkent a napi új fertőzések száma Csehországban

Legutóbb tavaly a nyár végén volt hasonlóan alacsony ez a mutató.

Ezerre csökkent az elmúlt huszonnégy órában a napi új igazolt fertőzések száma Csehországban. Az egy héttel ezelőtti helyzethez viszonyítva ez egyharmados csökkenés – derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján szombaton megjelent legújabb adatokból.

Legutóbb tavaly a nyár végén volt hasonlóan alacsony ez a mutató. A napi új fertőzések száma március elejétől csökken. Március elején naponta mintegy 17 ezer új fertőzést szűrtek ki a laboratóriumok.

A beadott oltások száma pénteken meghaladta a 79 ezret, de mintegy 4900-al volt alacsonyabb, mint egy hete. Az oltási folyamat gyorsulását elsősorban szervezési problémák hátráltatják. Eddig összesen 4,1 millió oltóanyagot adtak be az embereknek. Mindkét adagot valamivel több mint 1,1 millió személy kapta meg. Csehországban csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott oltóanyagokat használják.

A szakértők nagyon fontosnak minősítik, hogy a járvány egyre kevesebb áldozatot követel. Míg áprilisban a halálozások napi száma 84 volt, májusban naponta már csak 31 halálesetet jegyeztek. A járvány tavaly március eleji kitörése óta a Covid-19-el kapcsolatban eddig 29 886 személyt halt meg. A kórházak rendkívüli leterheltsége megszűnt, s az intézmények visszatértek a tervezett, de a koronavírus miatt elhalasztott műtétekhez is. A kórházakban jelenleg mintegy 1400 covidos beteget kezelnek, 800-zal kevesebbet mint egy hete, s a számok folyamatosan csökkennek. A súlyos betegek száma 300 körül van.

A járvány terjedését mutató reprodukciós szám már három hete egy alatt van, jelenleg ez a mutató 0,73, ami szintén a kór terjedésének lassulását bizonyítja.

A cseh kormány május elejével kezdődően fokozatos feloldja az óvintézkedéseket. Egy hete kinyitottak a fodrászatok és a testápolással kapcsolatos szolgáltatások, most hétfőn pedig az üzletek, míg az általános iskolások visszatértek a tantermekbe. A vendéglők kültéri teraszai a jövő hétfőn nyitnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában