Ország-világ

2017.09.11. 19:28

Ezt a dátumot soha nem felejtjük el: 16 éve csapódtak a WTC tornyaiba utasszállító repülők

A történelem legvéresebb, mintegy háromezer emberéletet követelő merényletsorozata után az Egyesült Államok háborút hirdetett a terrorizmus ellen.

Tizenhat éve,  2001. szeptember 11-én, egy keddi napon intézett az al-Kaida  nemzetközi iszlamista terrorszervezet támadást az Egyesült Államok  ellen. A történelem legvéresebb, mintegy háromezer emberéletet  követelő merényletsorozata után az Egyesült Államok háborút  hirdetett a terrorizmus ellen.

 

New Yorkban helyi idő szerint 8 óra 46 perckor, majd 9 óra 3  perckor két eltérített utasszállító repülőgépet vezettek a  Világkereskedelmi Központ (WTC) két ikertornyába. A tornyok 9 óra  59 perckor, illetve 10 óra 29 perckor leomlottak, a romok alatti  tüzet csak december közepére sikerült teljesen eloltani. Egy  harmadik eltérített gép Washingtonban a védelmi minisztérium, a  Pentagon épületére zuhant, lerombolva annak egy részét. Egy  negyedik, szintén eltérített gép, amelynek a terroristák vélhetően  egy másik washingtoni célpontot szemeltek ki, az utasok ellenállása  miatt Pittsburgh közelében, Shanksville-nél zuhant le.


A  terrortámadásokban összesen mintegy háromezer ember vesztette  életét, akik 90 ország állampolgárai voltak. A négy repülőgépen 246  utas és személyzet tartózkodott, a gépeltérítő terroristák száma 19  volt, a New York-i ikertornyoknál 2606-an haltak meg, a Pentagon  elleni támadás 125 áldozatot követelt. A merényletsorozatért az  Oszama bin Laden vezette al-Kaida nemzetközi iszlamista  terrorhálózat 2004-ben vállalta a felelősséget.  

 

A támadások miatt példátlan módon több napra lezárták az  amerikai légteret a polgári repülőgépek előtt, a fegyveres erőket  fokozott harckészültségbe helyezték. George W. Bush amerikai elnök  közvetlenül az események után sugárzott televíziós beszédében azt  mondta: "Több mint terrorcselekmény, valójában háborús cselekmény"  történt. Az elnök közölte, hogy az Egyesült Államok felkutatja a  felelősöket, és igazságot szolgáltat, nem téve különbséget az  elkövetők és a nekik menedéket nyújtók között.  


Bush 2001. október 26-án írta alá az emberi jogi szervezetek  által hevesen bírált "hazafias törvényt" (Patriot Act), amely  sokkal szélesebb jogkört biztosított a hatóságoknak. Emellett a  második világháború utáni legnagyobb amerikai közigazgatási reform  keretében létrehozták a belbiztonsági minisztériumot, és jelentősen  átszervezték az időnként egymással versengő titkosszolgálatokat,  amelyek súlyos mulasztásokat követtek el, és képtelenek voltak a  hatékony fellépésre. A terrorcselekményt követően világszerte  rendkívül megszigorodtak a repülésbiztonsági intézkedések.  

Bush elnök 2003-ban szeptember 11-ét nemzeti ima- és  emléknapnak, a hazafiság napjának, 2009-ben Barack Obama elnök a  szolgálat és emlékezés napjának nyilvánította. Az összedőlt  ikertornyok helyén a merényletek tizedik évfordulóján  emlékzuhatagot alakítottak ki, a vízesések peremére felírták a  terrortámadások áldozatainak nevét. Itt minden évben  megemlékezéseket tartanak, és felolvassák az áldozatok névsorát. A  részben föld alatti nemzeti emlékmúzeum 2014 májusában nyílt meg.  

 

Az Egyesült Államok a terrorcselekményekre válaszul 2001.  október 7-én hadműveletet indított az al-Kaida vezetőjének, Oszama  bin Ladennek menedéket nyújtó afganisztáni tálibok ellen, megdöntve  hatalmukat, bin Ladennel 2011. május 2-án pakisztáni területen  végzett egy amerikai kommandó. A terrorcselekményt kitervelő és  irányító Hálid Sejk Mohamed, bin Laden egykori műveleti főnöke és  négy bűntársa 2003-ban került amerikai kézre.


A jogi eljárás 2008  februárjában kezdődött meg ellenük a guantánamói amerikai  haditengerészeti támaszponton. A különleges katonai bíróság  hivatalosan 2012 májusában emelt ellenük vádat terrortevékenységre  való összeesküvés, civilek elleni támadások, szándékos emberölés és  sérülések okozása, háborús bűnök, repülőgépek megsemmisítése miatt.  

GALÉRIA - 16 éve történt a WTC tragédiája - Így emlékeztek Fotó: MTI/EPA/Porter Binks

Fotó: MTI/EPA/Porter Binks


Az amerikai törvényhozás - Barack Obama elnök vétója ellenére -  2016 szeptemberében megszavazta azt a törvényt, amely lehetővé  teszi, hogy a terrortámadások áldozatainak hozzátartozói  perelhessék a bűnrészességgel gyanúsított országokat, így  Szaúd-Arábiát is - a terrortámadások 19 elkövetője közül ugyanis 15  szaúdi állampolgár volt.

 

Tavaly készült el a harmadik felhőkarcoló


A romba dőlt tornyok helyett egy évtized alatt új  épületegyüttest húztak fel. Az első torony 2013 novemberében nyílt  meg, a leglátványosabbat és legmonumentálisabbat, a One World Trade  Centert 2014. november 3-án adták át. Az Egyesült Államok  létrejöttének dátumára utaló 1776 láb (541 méter) magas  felhőkarcoló a nyugati félteke legmagasabb épülete. A harmadik, 329  méter magas felhőkarcoló betonszerkezete 2016 júniusában készült  el. Idén augusztusban visszakerült eredeti helyére a lerombolt WTC  emblematikus szobra, A szféra, Fritz Koenig német művész bronzból  készült monumentális alkotása.  Idén májusban a brüsszeli NATO-csúcs  alkalmával avatták fel a NATO új központjának kertjében a  terrortámadások áldozatainak emlékművét, a WTC egyik leomlott  ikertornya 107. emeletének egyik vasbeton darabját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában