Nemzetbiztonsági kockázat

2021.08.24. 18:00

Fegyverek is lehetnek a La Manche csatornán migránsokat csempésző csónakokon

A francia hatóságok arra figyelmeztették a brit titkosszolgálatot, hogy a La Manche csatornán közlekedő, migránsokat szállító csónakokon fegyverek lehetnek. Az elmúlt hétvégén minden eddiginél többen, közel 800-an keltek át a tengeren.

Illegális bevándorlók Dover kikötõjébe érkeznek a brit határõrség vízi jármûvein 2020. augusztus 13-án. Augusztus elsõ tíz napjában csaknem 700 migráns érte el a brit partokat Franciaország felõl a La Manche-csatornán.

Forrás: MTI / EPA

Fotó: Andy Rain

Mostanában szinte nem telik el hétvége anélkül, hogy ne lepnék el Franciaországból Angliába migránsokat szállító csónakok a két ország közti La Manche csatornát. Sorra dőlnek meg a rekordok a szigetországba érkező illegális bevándorlók számát illetően, ezért a francia és a brit belügyminiszter még a hónap elején videókonferencia keretében megállapodott arról, hogy közösen veszik fel a kesztyűt az egyre erősödő migrációs hullám ellen – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Az Egyesült Királyság 2021-ben és 2022-ben 55 millió fontos, azaz 62,7 millió eurós összeggel támogatja Franciaországot, hogy megfelelő felszerelést tudjanak beszerezni az illegális bevándorlás ellen folytatott küzdelemhez, a francia belügyminisztérium pedig arra tett ígéretet, hogy megnöveli a rendőri és csendőri jelenlétet a part mentén.

A megállapodás ellenére úgy tűnik, egyelőre nem sikerül megfékezni az illegális bevándorlást, sőt, egyre többen szelik át a La Manche csatornát csónakokon. A korábbi, szintén ebben a hónapban, augusztus 12-én regisztrált 592-es rekordot jócskán túlszárnyalva a hétvégén ugyanis mintegy 800 illegális migráns érkezett Angliába Franciaország felől, mindannyian csónakon, amivel busás hasznot, a becslések szerint az embercsempész bandák több százezer fontot kaszáltak, írja a történtekről beszámoló Daily Mail.

A brit lap értesülései szerint a francia hatóságok arra figyelmeztették a brit parti őrséget (Border Force), hogy legyenek óvatosak a migránsokat szállító csónakokkal, mivel elképzelhető, hogy némelyiken fegyverek vannak. A Border Force hajói és helikopterei ezért csak tisztes távolból követték a menekültek csónakjait, az egyik doveri hajó legénységének tagja arról számolt be a sajtónak, hogy nagyon furcsán viselkedtek Folkestone közelében az egyik csónak utasai, 13 férfi és egy fehér hidzsábot viselő nő nem magát védte a hajóban lévő ponyvával, hanem a csónak végében valamit letakartak vele.

A Daily Mail arról is beszámolt, hogy a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (National Crime Agency) nem szolgált semmiféle információval arról, hogy a Dovernél partot ért, migránsokat szállító csónakokon találtak-e fegyvereket, de Nigel Farage brit politikus szerint gyanús, hogy a Belügyminisztérium nem tette közzé a migránsok átkelésével kapcsolatos hivatalos adatokat. Farage a Twitteren azt firtatta, hogy vajon mit titkol a kormány.

Nigel Farage úgy látja, hogy a helyzet teljesen kontroll nélküli, véleménye szerint az illegális migránsok száma egyre csak növekedni fog.

Borítókép: illegális bevándorlók Dover kikötőjébe érkeznek a brit határőrség vízi járművein 2020. augusztus 13-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában