Ország-világ

2012.08.30. 20:37

Fél évig több katonánk lesz Afganisztánban

A mostani 340 mellé októbertől újabb 230 magyar katona megy Afganisztánba, ők fél évig a kabuli repülőteret őrzik. A feladat azonban ezúttal nem a Bocskai dandár debreceni és vásárhelyi katonáira vár. A mostani tartományi újjáépítési csoportnál is más hazai egységből való katonák váltják őket.

Bakos András

Most közel 340 magyar katona szolgál Afganisztánban. Ez a létszám átmenetileg nőni fog, mert – mint [namelink name="Hende Csaba"] honvédelmi miniszter múlt héten bejelentette – a NATO felkérésére október elsejétől fél éven át a Magyar Honvédség látja el 230 fővel a kabuli nemzetközi repülőtér katonai védelmét. Ugyanakkor a kormány úgy döntött, hogy a honvédség 2013 márciusától kivonja tartományi újjáépítési csoportját Baghlan tartományból. Ezt a feladatot hat éve vette át a Magyar Honvédség a holland hadseregtől. Ez idő alatt a magyarok kibővítettek 12 általános iskolát, fölhúztak 8 újat. 9 kórházat, 13 járóbeteg-szakellátót szereltek fel, 41 kutat fúrtak, 16 kilométer vízvezetéket, 10 kilométernyi elektromos hálózatot reparáltak meg, 54 kilométer utat építettek.

Fél évig több katonánk lesz Afganisztánban. Fotó: Fotó: Magyar Honvédség | Varga Erika zászlós (galéria)


Amikor arra volt szükség, 72 ezer homokzsák felhasználásával 2,8 kilométeres árvízvédelmi vonalat emeltek. 329 tonna élelmiszert és 20 ezer takarót, sátrat és kályhát osztottak szét. Ez a mérleg, ami az anyagi javakat illeti. Lapunknak korábban az Afganisztánt megjárt tisztek azt nyilatkozták, egyelőre megjósolhatatlan, marad-e nyoma ennek a segítségnek a mienktől nagyon eltérő gazdasági, társadalmi környezetben.

Érdeklődésünkre, hogy a kabuli vagy a baghlani munka a veszélyesebb, a Honvédelmi Minisztérium közölte, a veszélyesség szempontjából nem lehet összemérni a két helyszínt. A biztonságra mindkét helyen folyamatosan figyelnek, és ha gondot látnak, a parancsnok rögtön intézkedik.

A honvédelmi miniszter azt mondta, ez a magyar szerepvállalás évente átlagosan 10-12 milliárd forintba került a magyar államnak. A NATO 2014-ben kivonul Afganisztánból, de a honvédség azután is vállal kiképzői és tanácsadói szerepet, és 2015-től három éven át évi 500 ezer dollárral segíti az afgán haderő reformját.

Fél évig több katonánk lesz Afganisztánban. Fotó: Fotó: Magyar Honvédség | Varga Erika zászlós (galéria)


A most bejelentett változások a Csongrád megyei katonákat is érintik. A baghlani újjáépítési csoport 2006 óta nagyrészt a Bocskai István Lövészdandár debreceni és vásárhelyi helyőrségének katonáiból állt. [namelink name="Révészné dr. Markovics Zita"] hadnagytól, a Bocskai István Lövészdandár kommunikációs tisztjétől tudjuk, jelenleg a 12. váltás szolgál Baghlanban, küldetésük hamarosan befejeződik, és az új váltás „gerincét" már nem a dandár állománya alkotja. A kabuli repülőteret sem a Bocskai dandár katonái fogják őrizni, „ez azt jelenti, hogy néhány főtől eltekintve az elkövetkező fél év afganisztáni missziói számottevően sem a hódmezővásárhelyi, sem a debreceni állományt nem érintik."

A Bocskai-katonák másik ottani szolgálati helye, a műveleti összekötő és tanácsadó csoport tavasszal katonai tanácsadó csoporttá alakul, létszáma 56 főre csökken, és átteszi székhelyét Mazar-e-Sharifba. Ebben a misszióban a dandár katonái később is részt fognak venni.

Fél évig több katonánk lesz Afganisztánban. Fotó: Fotó: Magyar Honvédség | Varga Erika zászlós (galéria)


A dandárra ráfér ez a váltás: a kétféle afganisztáni szolgálat mellett biztosítja Koszovóban az MH KFOR-, és Bosznia-Hercegovinában az MH EUFOR-kontingensek váltásainak egy részét is. A koszovói csapat a minap fejezte be külszolgálatát, és most képezik ki a következő csapatot, „amelynek bázisát a hódmezővásárhelyi Művelettámogató Műszaki Zászlóalj fogja képezni."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában