Ország-világ

2019.04.17. 23:42

Felborult egy turistabusz Madeirán: 29-en meghaltak, mindannyian német állampolgár voltak

"Mélységes fájdalmat érzünk mindazok miatt, akik életüket vesztették a buszbalesetben" - írta Angela Merkel szóvivője. Szijjártó Péter együttérzését, Áder János részvétét fejezte ki.

A madeirai buszbaleset mindegyik halálos áldozata német állampolgár volt - jelentette be szerda este a portugál köztársasági elnök, a hatóságok pedig közölték, hogy a kórházban időközben életét vesztette egy német nő, így 29-re emelkedett a halottak száma.

Áder János részvétét fejezte ki a madeirai buszbaleset érintettjeinek


Részvétét fejezte ki Áder János köztársasági elnök a madeirai buszbaleset áldozatai családtagjainak és barátainak a német államfőnek írt táviratában - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtófőnöke az MTI-vel csütörtökön.


"Megrendüléssel fogadtam a hírt a Madeira szigetén bekövetkezett tragikus autóbuszbalesetről, melyben számos német állampolgár vesztette életét" - olvasható a Frank-Walter Steinmeiernek küldött részvéttáviratban, amelyben Áder János a baleset sérültjeinek mielőbbi teljes felgyógyulást kíván.Marcelo Rebelo de Sousa a mentési munkálatok addigi eredményei alapján korábban azt mondta, 11 férfi és 17 nő vesztett életét a Portugáliához tartozó szigeten történt buszbalesetben. Az államfő jelezte, hogy haladéktalanul a tragédia helyszínére utazik.Előzőleg még arról szóltak a hírek, hogy a halottak többsége volt német állampolgár, a vizsgálatok során azonban hamar kiderült, hogy mindegyikük az volt. António Costa portugál miniszterelnök Twitter-bejegyzésében még az este folyamán részvétét fejezte ki Angela Merkel német kancellárnak.


Marcelo Rebelo de Sousa a mentési munkálatok addigi eredményei alapján korábban azt mondta, 11 férfi és 17 nő vesztett életét a Portugáliához tartozó szigeten történt buszbalesetben. Az államfő jelezte, hogy haladéktalanul a tragédia helyszínére utazik.


A balesetet túlélő turisták szerint a szerencsétlenséget nagy valószínűséggel fékhiba okozhatta. "Nem tudok elképzelni más okot. A busz Quinta Splendidából indult, s néhány másodpercen belül gyorsulni kezdett" - számolt be tapasztalatairól egy sérült férfi, akit az Observador című hírportál idézett.


A busz egy falnak csapódott, rögtön azt gondoltuk, hogy a sofőr elvesztette az irányítást, majd egyre gyorsabbá vált, végül pedig felborult - tette hozzá a baleset túlélője, aki eltörte az egyik bordáját, míg felesége a nyakán sérült meg könnyebben.


A nő arról számolt be, hogy egy a Madeirára vezető repülőúton kapott tanács mentette meg az életét. "A repülőn elmagyarázták nekünk, mit kell tenni (ilyen helyzetben). Összehúztuk magunkat mint a csecsemők. Ez volt a szerencsénk" - mondta.


A Quinta Splendida hotel a baleset helyszínétől alig 250 méterre található.


Előzőleg még arról szóltak a hírek, hogy a halottak többsége volt német állampolgár, a vizsgálatok során azonban hamar kiderült, hogy mindegyikük az volt. António Costa portugál miniszterelnök Twitter-bejegyzésében még az este folyamán részvétét fejezte ki Angela Merkel német kancellárnak.


"Rettenes hír érkezett hozzánk Madeiráról" - írta a kancellár szóvivője Twitter-üzenetében. "Mélységes fájdalmat érzünk mindazok miatt, akik életüket vesztették a buszbalesetben" - tette hozzá Steffen Seibert. A német külügyminisztérium közvetlen kapcsolatba lépett a madeirai hatóságokkal. Seibert közölte, hogy külön közvetlen telefonvonalat létesített a hozzátartozókért aggódó családtagok számára.


Heiko Maas német külügyminiszter csütörtök délután Madeirára utazik. Maas tájékoztatása szerint orvosok, pszichológusok és a külügyminisztérium konzuli tisztviselői is elkísérik őt a portugál szigetre. Maas szeretne személyesen találkozni a katasztrófa érintettjeivel és köszönetet mondani a portugál mentőalakulatoknak.

A buszbaleset áldozatainak emlékére a madeirai regionális kormány csütörtöktől szombatig háromnapos gyászt rendelt el. A gyász idején félárbócra engedik a nemzeti lobogókat az állami intézmények épületein.


A baleset helyi idő szerint szerda este fél hétkor történt. Hírügynökségi értesülések szerint a buszon ötvenheten utaztak. A sofőr Canico településen egy kanyarban elvesztette uralmát a jármű felett, amely letért az útról és egy domboldalon lezuhant.


A balesetnek korábban 28 sebesültje volt, köztük a portugál sofőr és az ugyancsak portugál idegenvezető. Az újabb jelentések szerint az intenzív osztályon belehalt sérüléseibe az egyik német nő, így a halálos áldozatok száma 29-re emelkedett.


A sebesültek a Funchalban lévő kórházba kerültek, jelenleg négy ember állapota válságos. Többeket megfigyelés alatt tartanak, és egyesek már el is hagyhatták a kórházat.


A helyi hatóságok szerint az autóbusz viszonylag új volt, mindössze öt éve volt forgalomban, és egyetlen előző műszaki vizsgálat nem mutatott ki hibát a járműben.

Együttérzését fejezte ki Szijjártó Péter a madeirai buszbaleset érintettjeinek


Együttérzését fejezte ki [namelink name="Szijjártó Péter"] külgazdasági és külügyminiszter a madeirai buszbaleset érintettjeinek a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában csütörtökön.


Szijjártó Péter azt mondta, reméli, a sérültek minél előbb felépülnek, és nem nő tovább a halálos áldozatok száma.


A 2017-es veronai balesetre utalva úgy fogalmazott, tudja, milyen fájdalommal jár egy ilyen buszbaleset.


Korábban írtuk:


Felborult egy turistabusz szerdán a Portugáliához tartozó Madeira szigetén, előzetes értesülések szerint az utasok közül többen meghaltak és megsérültek - jelentette a Lusa portugál hírügynökség a helyi tűzoltóságra hivatkozva.

 

Despiste de autocarro na Madeira vitimou pelo menos 28 alemães https://t.co/zMablVwBtL



A SIC Noticias portugál hírtelevízió beszámolója szerint számos mentő érkezett ki a baleset helyszínére.

    

Sajtóértesülések szerint legalább huszonnyolcan vesztették életüket a buszbalesetben, a SIC Noticias portugál hírtelevízió szerint 11 férfi és 17 nő, és az áldozatok többsége német állampolgár.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában