Ország-világ

2009.10.23. 17:29

Feljelentések gárdaruha miatt

Feljelentést tettek egy székesfehérvári ünnepségen 37, a jogerősen feloszlatott Magyar Gárda formaruhájában megjelenő ember ellen szabálysértés miatt - közölte a rendőrség honlapján a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság pénteken.

A megyei rendőr-főkapitányság közlése szerint péntek délelőtt Székesfehérváron, az 56-osok terén az 56-osok Világszövetsége, valamint a Jobbik Magyarországért Mozgalom nevében bejelentett rendezvényt biztosította a rendőrség. Az ünnepségen mintegy 150-en vettek részt. Köztük volt 37 olyan ember, aki a jogerősen feloszlatott Magyar Gárda formaruháját viselte, fekete bomberdzsekivel. Zászlókat lengettek, és alakzatban sorfalat álltak. A rendezvény után a rendőrök igazoltatták őket, majd feloszlatott társadalmi szervezetben való részvétel szabálysértése miatt feljelentést tettek ellenük.

Keszthelyen, a városi ünnepség keretében a jogerősen feloszlatott Magyar Gárda két csoportja is felsorakozott és koszorúzott csütörtökön, együtt mindkét oldal pártjaival és a rendőrség képviselőivel - a Monitor Magazin internetes oldal tudósítása szerint. A Fő téren, az í56-os emlékműnél tartott ünnepségről szóló fényképes beszámoló szerint a rendezvényen beszédet mondott a megyei közgyűlés elnöke és a város polgármestere, az emlékműnél pedig mások mellett koszorút helyeztek el a szocialista párt politikusai és a rendőrség képviselői is. A fotók azt mutatják, hogy a betiltott Magyar Gárda két csoportja, összesen harminc-negyven egyenruhás is részt vett és koszorúzott. Az egyik csoport egy sorban, zászlókkal állt az ünnepség helyszínén, a másiknak a tagjai tőlük elkülönülve, két sorban helyezkedtek el, közöttük több gyerek is volt, ugyancsak fekete nadrágban, cipőben és sapkában.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság az MTI megkeresésére közölte: nem volt olyan esemény vagy atrocitás, amely rendőri intézkedést követelt volna; a Magyar Gárda nevében nem jelentettek be a megyében egyetlen rendezvényt sem, csupán egy magánszemély jelezte, hogy az ünnepség után koszorút helyez el a keszthelyi emlékműnél.

A Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesület feloszlatásáért indított polgári per első fokon tavaly márciusban kezdődött a Fővárosi Bíróságon. A felperesként eljáró Fővárosi Főügyészség a szervezet 2007. december 9-én, Tatárszentgyörgyön tartott felvonulása után döntött arról, hogy bíróság előtt kezdeményezi az egyesület megszüntetését. A rendezvényen több százan vettek részt, egyenruhában, alakzatban menetelve vonultak végig a község meghatározott utcáin. A demonstráción a felszólalások középpontjában a "cigánybűnözés" állt, amelynek áldozata a felszólalók szerint a magyar lakosság, és amelyről szerintük a média hallgat. Az ügyészség azzal érvelt, hogy az egyesület a tényleges tevékenységét az egyesületi joggal visszaélve végzi.

A Fővárosi Bíróság elsőfokú, nem jogerős ítéletével tavaly decemberben oszlatta fel az egyesületet. A bíró szóbeli indokolásában akkor emlékeztetett arra, hogy a tatárszentgyörgyi felvonulást a közjogi méltóságok és a parlamenti pártok egybehangzóan ítélték el.

A Fővárosi ítélőtábla július 2-án a Fővárosi Bírósággal egyezően az egyesület feloszlatása mellett döntött. Egy héttel később, a Jobbik Magyarországért Mozgalomnak a fővárosi Szabadság téren tartott nagygyűlésén közfelkiáltással újjáalakult a a Magyar Gárda mozgalom. A rendezvényen felszólalt Vona Gábor, a Magyar Gárda és a Jobbik elnöke, és arról beszélt, hogy "kormányzásra készülnek" és ha bejutnak az Országgyűlésbe, az első napon egyenruhában fognak megjelenni, és törvényjavaslatot terjesztenek be azért, hogy jogszerűen működhessen a Magyar Gárda mozgalom.

A Fővárosi ítélőtáblának a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet jogerősen feloszlató ítélete kimondta, hogy az egyesület megszüntetésével a mozgalom sem működhet tovább, a döntés szükségképpen a mozgalomra is kiterjed, annak a szervezeti kereteit szünteti meg. Ennek alapján azóta a rendőrség több eljárást indított feloszlatott társadalmi szervezetben való részvétel miatt.

A büntető törvénykönyv szerint "aki a bíróság által feloszlatott társadalmi szervezet vezetésében vesz részt, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában