Ország-világ

2017.06.26. 17:21

Felmerült, hogy korruptak lehettek egyes Európa Parlamenti képviselők

Korrupcióellenes szakértői testület fog vizsgálódni az ügyben.

Az Európa Tanács (ET) független korrupcióellenes szakértői testületet hozott létre, ugyanis felvetődött, parlamenti közgyűlésének több tagja is érintett lehet ilyen ügyekben - közölte az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke az MTI-vel hétfőn.


Németh Zsolt a parlamenti közgyűlés ötnapos strasbourgi ülésének első, hétfői napjának vitáját követően elmondta: a korrupciós ügy felgöngyölítésére és a közgyűlés működésének átvilágítására független, külső vizsgálócsoport felállítását kezdeményezte az Európa Tanács.


Lapértesülések szerint Pedro Agramunt, a közgyűlés elnöke is érintett lehet abban az ügyben, amelyben Azerbajdzsán 2 millió eurót fizetett a testület egyes tagjainak azért, hogy jelentésükben kedvezőbb képet fessenek az országban fogva tartott politikai foglyok helyzetéről.


A strasbourgi székhelyű, 47 tagállamot számláló, páneurópai szervezet Parlamenti Közgyűlésének eljárási szabályzatokért felelős bizottsága korábban közölte, a független vizsgálótestület feladata az lesz, hogy fényt derítsen olyan titkos, rendszeressé váló tevékenységekre, amelyek elősegíthetik az intézményen belüli korrupciót. A vizsgálóbizottságtól azt várják, hogy javaslatot tegyen olyan intézkedésekre is, amelyek segítenek visszaállítani a közgyűlés iránti bizalmat.


A háromfős testület az év végéig fogja elkészíteni korrupciós jelentését.


Németh Zsolt egy másik üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a közgyűlés ügyrendi bizottsága bizalmatlansági indítvány jogintézményére vonatkozó tervezetet mutatott be a hétfői ülésen. Az új eszközre azért van szükség, mert az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének elnöksége áprilisban úgy határozott: megvonja bizalmát Agramunttól, aki korábban az orosz kormány által biztosított repülőgépen Szíriába utazott, hogy találkozzon és megbeszéléseket folytasson Bassár el-Aszad elnökkel.


Németh Zsolt elfogadhatatlannak nevezte, hogy a hétfőn bemutatott jogszabály visszamenőleges hatályról rendelkezik, valamint, hogy a tervezet tanúsága szerint a parlamenti közgyűlés nyílt szavazással kívánja kifejezni a bizalmatlanságra vonatkozó véleményét.


Meglátása szerint a tervezet "rendkívül komoly aggodalomra ad okot", ugyanis a jelenlegi elnök elmozdítása céljából elfogadásra váró eszköz "sötét árnyékot vethet" az Európa Tanácsra. Félő, hogy nem megoldja, hanem elmélyíti az intézmény válságát - hangsúlyozta.


Amennyiben az Európa Tanács ebben a formájában fogadja el a jogszabályt, az intézmény elveszítheti hitelét, amellyel a jogállamiság és az emberi jogok védelme érdekében a tagállamokkal szemben fel tud lépni - hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában