Ország-világ

2009.10.27. 20:43

Félmillió liter tejet öntenek ki tiltakozásul a cseh gazdák

Mintegy félmillió liter tejet öntenek ki országszerte csütörtökön a cseh gazdák, hogy tiltakozzanak az alacsony felvásárlási árak ellen, aminek következtében a tehenek számának csökkentésére kényszerülnek - jelentette be Jan Veleba, a cseh agrárkamara elnöke kedden.

MTI

A tiltakozó akciókra Csehország nyolc helyén kerül sor. A félmillió liter a 7,3 millió literes napi tejtermelés mintegy 7 százalékát jelenti. Az akciókat a gazdák regionális érdekvédelmi szervezeteik készítik elő.

"Az agrárkamara teljes mértékben támogatja a tiltakozást" - húzta alá Veleba. Úgy vélte: a demonstráció már a gazdák tehetetlenségének jele.

A tejfeldolgozók jelenleg mintegy 5,50 koronát fizetnek a termelőknek literenként, holott a reális ár 10 korona körül lenne (40 eurócent).

Az agrárkamara kimutatása szerint az 1993 óta romló helyzet következtében az akkori egymillióról 380 ezerre csökkent a csehországi tehénállomány.

"Ha a fejlődésben nem következik be törés, két-három éven belül csak 200 ezer tehén lesz a gazdaságainkban" - hívta fel a figyelmet Veleba. Ez újabb 40 ezer munkahelyet szüntetne meg a mezőgazdaságban. A kapcsolódó ágazatokban további 34 ezer munkahely kerülne veszélybe.

A mezőgazdasági minisztérium közleményében sajnálatát fejezte ki a tiltakozó akció felett. Ugyanakkor elutasította az agrárkamara bírálatát, miszerint nem támogatja kellőképpen az ágazatot és a termelőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában