Ország-világ

2009.09.29. 19:57

Felügyeleti útmutató az állami tb-be visszalépés lehetőségéről

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szeptember 28-án tértivevényes levélben értesítette az érintett magánnyugdíjpénztári tagokat a társadalombiztosítási (tb) nyugdíjrendszerbe visszalépés, illetve a pénztártagság figyelembevételével megállapított öregségi nyugellátás módosításának lehetőségéről. A visszalépésre december 31-ig van lehetőség, a határidő elmulasztása jogvesztéssel jár.

MTI

A felügyelet sajtóközleménye szerint azok a személyek kaptak értesítést, akik önkéntes döntésük alapján lettek magánnyugdíjpénztári tagok, jelenleg is azok, és 2008. december 31-ig betöltötték 52. életévüket. Levelet kaptak azok is, akik számára 2009. július 9-ét megelőzően tb öregségi nyugellátást állapítottak meg, és tb nyugellátásuk összegét (pénztári tagságukra tekintettel) 75 százalékos mértékben határozták meg. Utóbbiak kérhetik nyugellátásuk összegének ismételt megállapítását, a pénztártagság figyelmen kívül hagyásával. Esetükben további feltétel, hogy ha korábban pénztári szolgáltatásban részesültek, ennek összegét volt magánnyugdíjpénztáruk részére, a módosítási kérelem benyújtásától számított 30 napon belül visszafizessék.

Az érintett személyek ezekkel a lehetőségekkel csak 2009. december 31-ig élhetnek, addig jelenthetik be pénztáruknak, hogy vissza kívánnak lépni a tb nyugdíjrendszerbe, vagy kezdeményezhetik öregségi tb nyugdíjuk összegének ismételt megállapítását a magánnyugdíjpénztáruknál, volt pénztáruknál, amely az előírt feltételeket megvizsgálja, és a kérelmet továbbítja az illetékes nyugdíjbiztosítási hatósághoz.

A felügyelet részletesen tájékoztatta az érintetteket arról: milyen következményekkel jár a magánnyugdíjpénztári tagság megtartása vagy a visszalépés, milyen szempontok alapján érdemes dönteni a visszalépésről, milyen konkrét teendőik vannak, ha a visszalépés mellett döntenek, hol tudnak tájékozódni döntésük meghozatala előtt, illetve hová kell a kérelmet benyújtani, és mi történik ezt követően.

A visszalépésre, vagy a nyugellátás módosítására irányuló kérelemnek nincs előírt formája. A benyújtott kérelemben azonban feltétlenül fel kell tüntetni a kérelmező nevét, lakcímét és TAJ számát az egyértelmű azonosíthatóság érdekében. Annak, aki a visszalépés mellett dönt, vagy megállapított nyugellátása összegének módosítását kéri, erre vonatkozó kérelmét legkésőbb 2009. december 31-ig dokumentált módon (például tértivevényes levélben) el kell juttatnia, vagy postára kell adnia magánnyugdíjpénztára, volt pénztára részére.

A határidő elmulasztása jogvesztéssel jár - figyelmeztet a PSZÁF -, a határidő lejártát követően kezdeményezett kérelmek esetében sem a pénztárnak, sem a felügyeletnek, sem egyéb szervnek vagy személynek nincs módja - még méltányossági alapon sem - a kérelemben foglaltak teljesítésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában