Ország-világ

2019.01.03. 21:19

Ferenc pápa: a zaklatási botrányok meggyengítették az egyház hitelességét

A zaklatási botrányok súlyosan meggyengítették a katolikus egyház hitelességét - hangsúlyozta Ferenc pápa az amerikai püspököknek címzett levelében, amelyet csütörtökön hoztak nyilvánosságra.

A katolikus egyházfő szerint a bűnök eltussolására irányuló akarat "a bizonytalanság és bizalmatlanság érzetét" keltette a hívekben.


A botrányok eltussolása pedig semmiképpen sem járult hozzá a konfliktusok megoldásához, hanem éppen ellenkezőleg, lehetővé tette a  bűnök megismétlését.


Ferenc pápa szerint olyan "kapcsolatok" sérültek, amelyeket az egyháznak meg kellett volna gyógyítania. Kiemelte: a "zaklatások kultúrája" elleni küzdelem határozott kiállást követel az egyház részéről.


Mint írta, ez nem csak új szervezetet igényel, hanem egy új megközelítést is a hatalommal és a pénzzel való bánásmódra.


Európában, az Egyesült Államokban, Dél-Amerikában és Ausztráliában a zaklatási ügyek súlyosan kikezdték a katolikus egyház tekintélyét, története egyik legsúlyosabb válságába taszítva. Ferenc pápa februárra a püspökök részvételével konferenciát hívott össze a Vatikánba a kérdés megvitatására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában