A kereszt a helyén marad

2019.10.02. 10:22

Feszület helyett térképet tenne a tantermekbe az olasz oktatási miniszter

Az olasz püspöki kar (Cei) napilapja szerdán elutasította a kezdeményezést.

Lorenzo Fioramonti olasz oktatási miniszter eltávolítaná az iskolák tantermeiben kitett keresztet.

„A kereszt a helyén marad” – reagált a L'Avvenire című katolikus újság, és vezércikkében arra figyelmeztetett, hogy az osztálytermekben látható feszület nem csak az olasz és európai civilizáció egyik kulturális gyökerének, hanem az egyetemes testvériség jelképének számít.

„A feszület nem diszkriminatív, a kereszténység átitatja kultúránkat, amely éppen ezért befogadást és integrációt hirdet”

- idézte a napilap Stefano Russo püspököt, a Cei főtitkárát, aki sajnálatát fejezte ki a miniszter „szűk látókörű”, laikus világnézete miatt.

A püspöki kar vezetője megjegyezte, hogy

Olaszországban már korábban is felmerült a feszület eltávolítása, de a keresztet „nem az olasz egyház, hanem a törvények teszik az olasz osztálytermek falára”.

Az új olasz kormányban oktatási miniszterként az Öt Csillag Mozgalmat (M5S) képviselő

Lorenzo Fioramonti azt vetette fel, hogy a tantermekben az – általában a tanári katedra fölött látható – feszületet világtérképpel vagy az olasz alkotmány szövegével helyettesítsék.

A miniszter megjegyezte, hogy ő még Sergio Matterella államfő fényképét is eltávolítaná.

Fioramontinak korábban az a kezdeményezése is vitát kavart, hogy igazolt hiányzásnak rendelte el az olasz diákok részvételét a szeptember 27-i környezetvédelmi tüntetésen.

Az olaszországi közintézményekben – nemcsak a tantermekben, hanem az óvodáktól a kórtermekig, a bíróságoktól a rendőrségi hivatalokig – bevált szokás, hogy kereszt van a falon, és gyakran ugyanitt a mindenkori olasz államfő fényképe is látható.

A kereszt kitételét az osztálytermekben egy második világháború előtti olasz jogszabály írja elő, amelyet a hatvanas években megerősítettek. Az olasz diákok több mint 90 százaléka az állami iskolákban is jár hittanórára, jóllehet ott ez nem kötelező, csak választható tantárgy.

Az olasz jobbközép párt, a Hajrá Olaszország (FI) képviselőházi frakcióvezetője, Maria Stella Gelmini volt oktatási miniszter emlékeztette utódját, hogy a kereszt nem „bútordarab, hanem gyökereink jelképe”. A kérdés a katolikus országban nem váltott ki támogatást a baloldal részéről sem.

Luigi Di Maio, az M5S vezetője közösségi oldalán kijelentette, katolikus vallású, de örül, hogy laikus országban élhet, és elsőrendűnek azt tartja, hogy az olasz iskolákban elég pad legyen, és ne ázzon be a tető.

A feszületnek az osztálytermekből való eltávolítását utoljára egy Olaszországban élő finn anya, Soile Lautsi szorgalmazta. A bíróság elé vitt ügyben, 2011-ben az Emberi Jogok Európai Bírósága döntött: úgy ítélkezett, hogy az olasz osztályokban kitett feszület nem gyakorol vallási jellegű nyomást a nem hívő vagy más vallású diákokra sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában