Ország-világ

2014.02.17. 15:10

Fidesz: a magyar gazdaság egyre magabiztosabb teljesítményt nyújt

A gazdasági önrendelkezés visszaszerzése az egyik legfontosabb eredménye az elmúlt négy évnek, a magyar gazdaságpolitika legfontosabb döntéseit sokkal kevesebb kényszer mellett hozhatja meg a kormány.

MTI

A Fidesz szerint a magyar gazdaság egyre magabiztosabb teljesítményt nyújt, a gazdaság növekedési pályára állt, ráadásul ennek a növekedésnek a szerkezete is egészséges, és az idei évre várt kétszázalékos növekedésnél a végső adat várhatóan jobb lesz. Ezt [namelink name="Gulyás Gergely"], a kormánypárt országgyűlési képviselője mondta hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

A politikus úgy értékelte, hogy a 2010-es kormányváltás óta - nagy nehézségek árán - sikerült megteremteni a költségvetési egyensúlyt, a növekedés feltételeit.

A gazdasági önrendelkezés visszaszerzése az egyik legfontosabb eredménye az elmúlt négy évnek, a magyar gazdaságpolitika legfontosabb döntéseit sokkal kevesebb kényszer mellett hozhatja meg a kormány, mint korábban - jelentette ki, hozzátéve, hogy sikerült visszafizetni a még Gyurcsány Ferenc időszakában felvett IMF-hitelt, és kilenc év után Magyarország kikerült az európai uniós túlzottdeficit-eljárás alól.

Ha az EU-s szabályokhoz való viszonyulást nézzük, akkor azt látjuk, a jelenlegi kormány az, amely betartja a maastrichti szerződésből eredő kritériumokat - közölte Gulyás Gergely. Szerinte ennek köszönhető, hogy megszüntették a túlzottdeficit-eljárást és hogy az uniós pályázati pénzek lehívhatóak. Emlékeztetett arra, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozást követően hat évig volt szocialista-liberális kormány és soha meg sem közelítették a költségvetési hiánycélt.

Kitért arra, hogy az 1,2 százalékos tavalyi gazdasági bővülés azt mutatja, hogy növekedési pályára állt a gazdaság, ráadásul a növekedés szerkezete egészséges, az építőipar, az ipar, valamint a mezőgazdaság járult jelentősen a bővüléshez.

Gulyás Gergely szerint az idei évre jelzett kétszázalékos növekedés már konzervatív becslésnek számít, a valós adat ennél, a költségvetésben rögzített számnál várhatóan jobb lesz.

Megjegyezte, egy év alatt 200 ezerrel csökkent az álláskeresők száma, és 22 éves csúcson van a foglalkoztatás, több mint négymillióan dolgoznak. Az ellenzéki vádakra válaszolva azt mondta, a statisztikai számítások semmit sem változtak, azaz az ország elhagyása után néhány hónapig még valaki szerepel a statisztikában, és ez pontosan így volt 2009-ben is.

Gulyás Gergely elmondta, remélik, hogy 2016-ra elérhető lesz a négyszázalékos gazdasági növekedés, a bővülő források pedig több munkahelyet, a bérek növekedését hozhatják.

Kérdésre válaszolva beszélt arról, hogy 1990 óta változatlanok a szabályok, vagyis azoknak a képviselőknek, akiket nem választanak újra, hathavi végkielégítés jár, de ha valaki lemond, akkor nem jár neki, így Simon Gábor volt szocialista képviselőnek sem jár végkielégítés.

A paksi népszavazással kapcsolatos délutánra várható választási bizottsági döntéssel összefüggésben Gulyás Gergely közölte, az alkotmány elég világosan szabályozza ezt a kérdést, nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségről népszavazást nem lehet tartani. Szerinte ez a szabály egyértelmű és világos, de nem szeretné megelőlegezni a Nemzeti Választási Bizottság döntését.

A Gyurcsány Ferenc cégének a paksi erőművel kötött szerződése kapcsán egy másik kérdésre, miszerint felmerült a színlelt szerződés gyanúja, a fideszes képviselő azt mondta, az 1997-es ügynek - elévülés miatt - nem lehetnek büntetőjogi konzekvenciái, de az ügyet a lehető legrészletesebben fel kell tárni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában