Ország-világ

2013.09.19. 20:25

Fidesz: az egészségügyet a Gyurcsány-Bajnai kormány tette tönkre

Kocsis Máté szerint Horváth Csaba hajtotta végre a szocialisták egészségügyi ámokfutását a fővárosban.

Horváth Csaba - Demszky Gábor korábbi egészségügyért felelős főpolgármester-helyetteseként - számos fővárosi kórház bezárását és kivéreztetését szavazta meg - reagált közleményében Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója az MSZP fővárosi frakcióvezetőjének csütörtöki sajtótájékoztatójára. Mint Kocsis Máté közölte: az egészségügyet, ahogy az egész országot a Gyurcsány-Bajnai kormány tette tönkre.

[namelink name="Horváth Csaba"], az MSZP fővárosi frakcióvezetője korábbi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az utóbbi másfél évben nem jutott pénz a fővárosi kórházak fejlesztésére, a műszerek pótlására, elmaradtak a beruházások és nőtt az orvos és szakember-elvándorlás.

Az ellenzéki politikus elmondta, hogy míg 2008 és 2010 között százmilliárd forintot költött a fővárosi önkormányzat kórházai felújítására, addig mostanra az erre szánt összeg "lenullázódott", és még arra sem jutott pénze a fővárosnak és az egészségügyi kormányzatnak, hogy a minimumfeltételeknek eleget tegyenek a gyógyító intézmények.

A politikus szerint Horváth Csaba hajtotta végre a szocialisták egészségügyi ámokfutását a fővárosban. A folyamatos pénzelvonásokkal veszélybe sodorták a kórházak működését és a betegellátást.

A szocialista politikus irányításával bezárták a Schöpf-Merei Ágost Kórház és Anyavédelmi Központot, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet (OPNI) és a Svábhegyi Állami Gyermekgyógyintézetet, továbbá összevonták és leépítették a Margit Kórházat, a Budai Gyermekkórházat és a János Kórházat.

Kocsis Máté szerint a kórházbezárások miatt 8000 egészségügyi dolgozó elveszítette munkahelyét, nem volt elég eszköz, gyógyszer, mentőautó, orvos, ápoló. Ezzel szemben jelenleg kormányzati támogatással fejlesztik az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetet, az Országos Onkológiai Intézetet és elindították a Korányi-projektet.

Sorra állnak munkába az új mentőautók és újulnak meg a mentőállomások. Az egészségügyi dolgozók pedig béremelést kaptak. A 2007-ben bezárt OPNI utódjaként létrehozták a Nyírő Gyula Kórház területén az új Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetet - zárult Kocsis Máté közleménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában