Ország-világ

2013.02.04. 15:28

Fidesz: az MSZP és az SZDSZ taszította gödörbe a felsőoktatást

A felsőoktatásban Magyar Bálint "átgondolatlanul erőszakolta ki a Bologna-rendszerű képzés bevezetését", az MSZP-s Hiller István pedig tárcavezetőként fenntartotta ezt.

MTI

Az MSZP és az SZDSZ taszította gödörbe a felsőoktatást - így reagált a parlament szakbizottságának fideszes alelnöke arra, hogy a szocialista [namelink name="Hiller István"] hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: pártja szerint válságos helyzetbe jutott a felsőoktatás, amelyet már ma is működési zavarok sújtanak a kormány forráskivonásai, a professzorok kényszernyugdíjazása és az elmaradt szakmai egyeztetések miatt.

[namelink name="Pósán László"], az oktatási bizottság kormánypárti alelnöke az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a felsőoktatásban [namelink name="Magyar Bálint"] volt SZDSZ-es szakminiszter "átgondolatlanul erőszakolta ki a Bologna-rendszerű képzés bevezetését", az MSZP-s Hiller István pedig tárcavezetőként fenntartotta ezt, hozzájárulva ezzel ahhoz, "hogy a felsőoktatás színvonala, minősége gyors ütemben romoljon".

A fideszes országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, az MSZP-kormányok alulfinanszírozott és hosszú távon fenntarthatatlan felsőoktatási rendszert hagytak maguk után, amelyet az átgondolatlan PPP-beruházásokkal súlyos adósságba is vertek.

Szerinte a szocialisták nem arra költötték a pénzt, amire kellett volna, az oktatás és a kutatás színvonalának megtartása, erősítése helyett "felesleges kapacitások kiépítésében jeleskedtek", többek között ezért is fenntarthatatlan az általuk örökül hagyott felsőoktatási rendszer.

A munkaerőpiacon gyakran értéktelen diplomák miatt a fiatalok nagy részét diplomás munkanélküliség vagy az ország elhagyásának kényszere várta - folytatta Pósán László, hozzátéve, hogy az MSZP-sek - ha rajtuk múlik - "tandíjjal zárták volna és zárnák le most is véglegesen a szegényebb családok gyermekei előtt az egyetemek kapuit".

Jelezte: a jelenlegi kabinet - vállalva a felsőoktatási rendszer átalakításával járó elkerülhetetlen érdekütközéseket - határozott lépéseket tett annak érdekében, hogy a magyar egyetemek és főiskolák ezentúl érdemben segítsék a fiatalokat abban, hogy megtalálják számításaikat a magyarországi munkaerőpiacon.

Végül megjegyezte, az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött oktatók is "nyugodtan maradhatnak a felsőoktatásban", hiszen nem a munka tiltott, hanem a dupla juttatás, azaz az egyszerre fizetett bér és nyugdíj.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában