Ország-világ

2009.03.31. 18:43

Fidesz: Gyurcsány tudott az orosz MOL-részvény vásárlásról?

Németh Zsolt szerint, ha az orosz Szurgutnyeftyegas többségi tulajdont szerez a magyar olajtársaságban, az "extrém" módon szolgáltatná ki Magyarországot a gáz- és az olajpiacon is.

Az orosz vállalat tulajdonszerzése a MOL-ban súlyosan veszélyezteti Magyarország energiabiztonságát, ezért a Fidesz felszólítja a miniszterelnököt, hogy nyilatkozzon: tudott-e az ügyletről - mondta keddi sajtótájékoztatóján az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke. Németh Zsolt szerint, ha az orosz Szurgutnyeftyegas többségi tulajdont szerez a magyar olajtársaságban, az "extrém" módon szolgáltatná ki Magyarországot a gáz- és az olajpiacon is. Az ellenzéki politikus szerdára összehívta a külügyi bizottság rendkívüli ülését.

A kormányt ideális esetben csak ezért terheli felelősség, mert az elmúlt években képtelen volt felkészülni az orosz energiaszektor terjeszkedési terveire - mondta kedden Németh Zsolt. A Fidesz politikusa szerint azonban valószínűbb, hogy a magyar állam tevékeny hozzájárulásával kerülnek orosz kézbe stratégiai ágazatok. Az ellenzéki képviselő úgy fogalmazott, hogy "Magyarország vagy béna kacsa vagy Oroszország ügynöke".

Németh Zsolt az ügy tisztázása érdekében szerda délelőtt fél 10-re összehívta az Országgyűlés külügyi bizottságának rendkívüli ülését. Erre meghívták a MOL elnök-vezérigazgatóját és Veres János pénzügyminisztert is. Az ellenzéki politikus arra is választ vár, hogy a kormányfő legutóbbi moszkvai tárgyalásain szóba került-e a tervezett ügylet.

A kormány határozottan leszögezi, hogy az orosz partnerével folytatott tárgyalások során soha, még informálisan sem került szóba a MOL Nyrt.-ben történő tulajdonszerzés. Továbbra sem támogatja, ha bárki ellenséges szándékkal próbál befolyást szerezni magyar stratégiai ágazatokban - reagált hétfőn közleményben a Kormányszóvivői Iroda a MOL Nyrt. tulajdonosi szerkezetével kapcsolatos hírekre.

Az osztrák OMV AG hétfőn jelentette be, hogy megválik MOL-részvényeitől. Az osztrák olajcégnek 21,2 százalékos részesedése volt a magyar olaj- és gázipari részvénytársaságban. Az OMV pakettjét az orosz Szurgutnyeftyegas veszi meg. A tranzakció után az OMV AG-nek nem marad részesedése a magyar vállalatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában