Hallgassa élőben!

˝Foghiányos˝ patkányfajt fedeztek fel

Különleges fogazatú patkányfajt fedeztek fel Indonéziában, amely földigilisztákkal táplálkozik és nem rágja eledelét, hanem szájával szívja és szürcsöli.

A cickányhoz hasonló felépítésű, hosszú, hegyes orrú állatot a brit Biology Letters című szakfolyóirat legfrissebb számában írták le felfedezői.

A Paucidentomys vermidax tudományos névre keresztelt patkány az egyetlen a több mint 2200 ismert rágcsálófaj közül, amelynek nincsenek őrlőfogai, helyette kétcsúcsú felső metszőfogakkal rendelkezik.

Az állatra tavaly bukkantak rá Celebesz szigetének őserdeiben. Mivel a patkánynak hiányzanak a zápfogai, ezért úgy eszik, hogy beszívja a földigilisztákat, felaprítja őket metszőfogaival, kiköpi az darabkákat, majd felszürcsöli azokat – magyarázta Anang Setiawan Achmadi, a tanulmány egyik szerzője, az indonéz állattani múzeum munkatársa.

A kutatók szerint felfedezése azért fontos, mert megmutatja, hogy kihívást jelentő környezetben miként fejlődnek túlélésük érdekében a fajok.

35 ezer dollár érkezett Amerikából a Gift of Life programra
A teljes költségvetés egyharmadát, azaz 35 ezer dollárt kapott a magyarországi Rotary Gift of Life programja hétfőn A szervező Dóm Rotary Clubot Amerikából támogatták, a jelképes csekket egy ott élő magyar rotarysta adta át.
Hererákot diagnosztizáltak a Norwich kapusánál
Sikerült a daganatot korai stádiumban felfedezni, és jók az esélyei a gyógyulásra.
A távhőnél is alkalmazná a gázárakat csökkentő rendszert a kormány
Palkovics László: a magyar árrendszernek köszönhetően a magyar háztartások számára nem érezhető az energiaárak emelkedése.
Aucklandben meghosszabbítják a korlátozásokat
Ardern arra kérte az embereket, hogy tartsák be az előírásokat.
Beteg a cseh államfő, a kórház szerint jelenleg nem képes ellátni feladatait
Ellentmondásos hírek érkeznek 77 éves Miloš Zeman állapotáról, most a szenátus elnöke nyilatkozta azt, hogy szerinte az államfő nem tudja ellátni feladatait.
Sydney további korlátozásokat szüntet meg
Már nem kell maszkot viselni az irodákban, és többen gyűlhetnek össze egy helyen a lakásokban és a szabadban.