Hallgassa élőben!

˝Foghiányos˝ patkányfajt fedeztek fel

Különleges fogazatú patkányfajt fedeztek fel Indonéziában, amely földigilisztákkal táplálkozik és nem rágja eledelét, hanem szájával szívja és szürcsöli.

A cickányhoz hasonló felépítésű, hosszú, hegyes orrú állatot a brit Biology Letters című szakfolyóirat legfrissebb számában írták le felfedezői.

A Paucidentomys vermidax tudományos névre keresztelt patkány az egyetlen a több mint 2200 ismert rágcsálófaj közül, amelynek nincsenek őrlőfogai, helyette kétcsúcsú felső metszőfogakkal rendelkezik.

Az állatra tavaly bukkantak rá Celebesz szigetének őserdeiben. Mivel a patkánynak hiányzanak a zápfogai, ezért úgy eszik, hogy beszívja a földigilisztákat, felaprítja őket metszőfogaival, kiköpi az darabkákat, majd felszürcsöli azokat – magyarázta Anang Setiawan Achmadi, a tanulmány egyik szerzője, az indonéz állattani múzeum munkatársa.

A kutatók szerint felfedezése azért fontos, mert megmutatja, hogy kihívást jelentő környezetben miként fejlődnek túlélésük érdekében a fajok.

Hirdetés
„A fiatalokat csak a mai kor eszközeivel lehet befogadóvá tenni”
Gyurcsányék senkit nem kíméltek
2010-ben a családi adókedvezmények összege 12,5 milliárd forint volt, míg jövőre ez az összeg eléri a 990 milliárd forintot.
Mihalik Enikő közös képeken mutatta meg a kisbabáját
Eva Rose két hónapja született.
Jövőre már 270 milliárd használható fel a Magyar falu programban
A jogosult települések 99 százaléka részt vett már a tenderen és a pályázatok 99,8 százaléka, vagyis csaknem valamennyi sikeres volt.
Vaddisznók kóboroltak Róma utcáin
A videófelvételek szerint az állatokat nem zavarta sem a gépkocsiforgalom, sem a járókelők sokasága.
Ki csinál ilyet? Szándékosan ment neki az egyik kocsi a másiknak, autós üldözés lett a vége (videó)
Az ütközés után üldözőbe vették a vétkest.
Változott a terv, tavasszal indulhat a Centrum-gödör beépítése
Évek óta téma Szegeden, hogy vajon mi épül majd a Centrum-gödör helyén, és egyáltalán mikor kezdődik ott el a munkavégzés. A gödör területének tulajdonosa, Buella Attila most lapunknak nyilatkozott a fejleményekről.