Ország-világ

2012.08.23. 20:27

˝Foghiányos˝ patkányfajt fedeztek fel

Különleges fogazatú patkányfajt fedeztek fel Indonéziában, amely földigilisztákkal táplálkozik és nem rágja eledelét, hanem szájával szívja és szürcsöli.

A cickányhoz hasonló felépítésű, hosszú, hegyes orrú állatot a brit Biology Letters című szakfolyóirat legfrissebb számában írták le felfedezői.

A Paucidentomys vermidax tudományos névre keresztelt patkány az egyetlen a több mint 2200 ismert rágcsálófaj közül, amelynek nincsenek őrlőfogai, helyette kétcsúcsú felső metszőfogakkal rendelkezik.

Az állatra tavaly bukkantak rá Celebesz szigetének őserdeiben. Mivel a patkánynak hiányzanak a zápfogai, ezért úgy eszik, hogy beszívja a földigilisztákat, felaprítja őket metszőfogaival, kiköpi az darabkákat, majd felszürcsöli azokat - magyarázta Anang Setiawan Achmadi, a tanulmány egyik szerzője, az indonéz állattani múzeum munkatársa.

A kutatók szerint felfedezése azért fontos, mert megmutatja, hogy kihívást jelentő környezetben miként fejlődnek túlélésük érdekében a fajok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában