Ország-világ

2008.03.20. 17:43

Folytatódik az egészségügyi reform

Folytatódik az egészségügyi reform és biztosan szerepet kap majd a magántőke is az új egészségbiztosítási rendszerben.

Elképzelhető azonban, hogy a februárban elfogadott törvényt "finomítják" a koalíciós pártok és a magántőke is más formában jelenik meg, mint az eredeti elképzelésekben. Erről állapodtak meg az MSZP és az SDZDSZ képviselői azon az egyeztetésen, amelyen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, MSZP-elnök és Kóka János, az SZDSZ elnöke is részt vett. Az egyeztetések folytatódnak, konkrét döntés nem született arról, hogy lesznek-e módosítások a pénztár-törvényben.

Folytatódik az egészségbiztosítás átalakítása és nem adják fel az egészségügyi reformot - ebben állapodtak meg a koalíciós pártok a csütörtök délutáni egyeztetésen a Parlamentben. Kökény Mihály, az MSZP egészségpolitikusa és Horváth Ágnes egészségügyi miniszter a találkozó után azt mondták, azt vizsgálják, hogyan lehet a szükséges nagyobb társadalmi támogatottságot megszerezni az egészségbiztosítási rendszer átalakításához. Vizsgálják azt is: ehhez szükség van-e arra, hogy néhány ponton finomítsanak a törvényen az eredeti alapelveket és értékeket megtartásával.

Kökény Mihály szerint soha nem kérdőjelezték meg a szocialisták, hogy szükség van magántőkére az új rendszerben, de azt, hogy ennek szerepe hogy fog alakulni, egyelőre nem tudta megmondani. Horváth Ágnes a magántőkével kapcsolatban azt hangssúlyozta: az SZDSZ számára nagyon fontos a magántőke szerepe az új rendszerben. Ettől várják ugyanis a hatékonyság megjelenését. A tárcavezető szerint ugyanakkor most minden lehetőséget meg kell vizsgálni, azokat is, amelyeknél más formában jelenik meg mint az eredeti elképzelésekben. Teljes a nyitottság mindkét párt részéről - tette hozzá.

Az egészségügyi miniszter kitérő választ adott arra, hogy koalíciós feltételnek tekintik-e a magántőke jelenlétét. Az egészségbiztosítási reform folytatása az egyetlen út a jó egészségügyhöz - tette hozzá a tárcavezető. A koalíció kitart a reform mellett, a vita ebben a helyzetben arról szól, hogy tudnak-e a jelenlegi helyzetben elégséges társadalmi támogatottságot szerezni az eredeti elképzelésekhez, vagy érveik feladása nélkül egy-két ponton finomítani, változtatni kell - ismételte meg Kökény Mihály. Az MSZP-s politikus cáfolta, hogy személyi kérdésekről, vagy tárcacseréről szó lett volna az egyeztetésen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában