Ország-világ

2010.05.31. 23:32

Forródrót létesül Japán és Kína között

Japán és Kína forródrót létrehozásáról és vitatott gázmezők közös kiaknázásáról folytatandó tárgyalásokról állapodott meg a két ország kormányfőjének hétfői tokiói csúcstalálkozóján.

Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök a megbeszélésen fenntartotta Peking óvatos álláspontját az elsüllyedt dél-koreai hadihajó ügyében, miközben Hatojama Jukio japán kormányfő Észak-Korea általános elítélését szorgalmazta az incidens miatt.

A Japán és Kína, a világ második és harmadik legnagyobb gazdasággal rendelkező országa közötti viszony jelentősen javult 2006 óta, amióta a felek félretették a második világháború óta húzódó nézeteltéréseiket. A történelmi nézeteltérések hétfőn sem kerültek napirendre.

A két vezető ehelyett olyan intézkedésekről állapodott meg, amelyek célja, hogy csökkentsék a két ország között az utóbbi időben kialakult katonai feszültséget. A felek a tengeri incidensek kezelésére létrehoznak egy válságkezelési mechanizmust, s kiépítenek közvetlen telefonvonalat, amely lehetővé teszi, hogy a két kormány - Ven szavai szerint - "fontos kérdésekről" konzultáljon.

Japán az elmúlt időben idegesen szemlélte Kína megnövekedett haditengerészeti tevékenységét. Tokió áprilisban tiltakozott Pekingnél, amiért Okinava közelében egy kínai helikopter elrepült egy japán romboló mellett. Májusban egy kínai hadihajó-köteléket figyeltek meg az Okinava környéki nemzetközi vizeken. Peking szerint a hajók gyakorlaton voltak, és tevékenységük nem ütközött a nemzetközi jogba.

A két miniszter megállapodott, hogy országaik hivatalos tárgyalásokat kezdenek a Kelet-kínai-tenger mélyén rejlő gázmezők közös kiaknázásáról. A felek 2008-ban már megegyeztek, hogy informálisan konzultálnak majd az együttműködésről, de ez eddig nem vezetett eredményre.

A két ország kereskedelmének értéke tavaly elérte a 238,7 milliárd dollárt, ami mindkét fél szerint kedvezően hat a politikai kapcsolatokra. A kínai GDP nagysága ugyanakkor hamarosan meghaladhatja a japánt, és az Egyesült Államoké mögött a második helyre léphet a világranglistán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában