Ország-világ

2011.07.16. 20:13

Fotóművészeti kiállítóhely lesz a párizsi Nevers-palota

A fotóművészetnek szentelt kiállítótér lesz 2014-től a Párizs központjában található Nevers-palota. Ezt Frédéric Mitterrand francia kulturális miniszter jelentette be a dél-franciaországi Arles városában az idei fotográfiai találkozón.

A 650 négyzetméteres új párizsi kiállítóhely a közeli Jeu de Paume múzeum kezelésében lesz, és elsősorban fotótörténeti kiállításoknak ad majd otthont.

Korábban a Sully-palotában rendezték a nagyobb francia fotókiállításokat, de 2009 végén ez a lehetőség megszűnt, és azóta nincs olyan nagyobb állami intézmény, amely folyamatosan helyet adhatna a fotótárlatoknak a művészeti ág egyik legfontosabb ihletőjének tekintett ország fővárosában. Egy ilyen állandó kiállítóhely hiánya egyre érezhetőbbé vált - mutatott rá a miniszter.

Az új fotóművészeti központban több igen régi gyűjtemény kerülhet a nagyközönség elé, de Frédéric Mitterrand szerint a fiatal alkotók számára is új lehetőségeket teremt majd a kiállítóhely.

Az épület azonban átépítésre szorul. A Nevers-palota átalakítása és berendezése mintegy húsz hónapot vesz majd igénybe - addig a jelenleg a modern művészet párizsi múzeumának otthont adó Tokió-palotában alakítanak ki ideiglenes fotókiállító-helyet. A Jeu de Paume már 2012-ben megkezdi három olyan fotótárlat előkészítését, amelyeket a következő évben a mintegy 600 négyzetméteres átmeneti kiállítási térben mutatnak be.

A miniszter felvetette egy olyan nagy országos fotóművészeti kiállítás gondolatát is, amely a párizsi és a - sok esetben kevésbé ismert - vidéki fotóművészeti intézmények anyagának gazdagságát együttesen érzékeltetné. Ez azonban még a jövő zenéje, hogy a nagy rendezvény mikor valósulhat meg, arról nem esett szó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában