koronavírus

2020.01.25. 08:01

Franciaországban már három beteg van

Péntek estére a harmadik megbetegedést erősítették meg Franciaországban. Eközben Kínában 41-re emelkedett a halálos áldozatok száma.

Vuhan, 2020. január 24. Beteget szállítanak egy vuhani kórházba 2020. január 23-án. Kilenc közép-kínai városban vezettek be közlekedési zárlatot az új koronavírus terjedésének megfékezésére, a járvány kiindulópontjának számító Hupej tartomány pedig a legmagasabb fokú közegészségügyi válsághelyzetet hirdetett. Kínában eddig 830 fertõzöttet diagnosztizáltak, míg a halálos áldozatok száma 25-re emelkedett. MTI/EPA

Forrás: MTI/EPA

Fotó: -

A tüdőgyulladást okozó új korokozó megjelenését ezen a napon jelentette be a francia egészségügyi minisztérium, ez volt az első megerősített eset Európában. Csütörtök estig még két megbetegedésről volt szó (az elsőt Bordeaux-ban, a másodikat Párizs térségében regisztrálták), bár a nap folyamán az SOS Médecins francia mentőszolgálat közölte, hogy Bordeaux egészségügyi szervei a koronavírusra jellemző tünetek miatt megfigyelés alá helyeztek egy kínai származású férfit, aki Kínából Hollandián keresztül érkezett Franciaországba.

A francia egészségügyi hatóságok este közölték: a három beteget Bordeaux-ban és Párizsban kezelik kórházban, mégpedig elkülönítve.

Franciaország közben döntést hozott arról: autóbuszokkal segíti a fertőzés gócpontjának számító Vuhanban tartózkodó francia állampolgárokat, hogy távozhassanak onnan. Jean-Yves Le Drian külügyminiszter nyilatkozatában közölte: „Franciaország vuhani főkonzulátusa tájékoztatta a (francia) állampolgárokat arról, hogy a helyi hatóságokkal együttműködve autóbuszjáratokat bocsát rendelkezésükre, lehetővé téve ezzel, hogy ha akarják, házastársaikkal és gyermekeikkel együtt elhagyhassák a várost”.

Péntekre már kilenc közép-kínai városban vezettek be közlekedési zárlatot az új koronavírus terjedésének megfékezésére, a járvány kiindulópontjának számító Hupej tartomány pedig a legmagasabb fokú közegészségügyi válsághelyzetet hirdette ki.

A zárlat alá vont városok mindegyike a Vuhannak is helyet adó Hupej tartományban található, ahol a járvány decemberi kitörése óta a legtöbb fertőzöttet azonosították.

41-re emelkedett a halálos áldozatok száma Kínában

További 15 ember veszítette életét szombatra az új koronavírus okozta megbetegedésben Kínában, s ezzel a kór halálos áldozatainak száma már 41-re nőtt – jelentették be a kínai egészségügyi hatóságok szombaton, közölve azt is, hogy a fertőzöttek száma 1287-re emelkedett.

Péntek délután a halálos áldozatok száma országos szinten még 26 volt.

Bár a fertőzöttek túlnyomó többségét még mindig a járvány epicentrumaként ismert közép-kínai Hupej tartományban tartják számon, az áldozatok közül egy a Pekinggel szomszédos Hopej, egy pedig az észak-kínai Hejlungcsiang tartományban hunyt el.

Az ország 31 tartományából immár 29-ben regisztráltak fertőzötteket,

csupán a Tibeti-fennsíkon található, gyéren lakott Csinghaj tartományból és a Tibeti Autonóm Területről nem érkezett hír egyetlen esetről sem.

Munkagépek sorakoznak az új, ezer férőhelyes kórház építkezésén Vuhanban
Fotó: Cseng Jüan / MTI/EPA

A legfrissebb jelentések szerint Hopej tartomány egyik kórházában

meghalt a fertőzéstől egy 62 éves orvos, aki a frontvonalban küzdött az elmúlt napokban a járvány ellen.

Mintegy 40 millió ember mozgását korlátozzák Közép-Kínában az új koronavírus okozta tüdőgyulladás-járvány megfékezése érdekében, ennyien laknak ugyanis összesen abban a 13 Hupej tartománybeli városban, amelyben pénteken bizonytalan időre felfüggesztették a kifelé tartó közlekedést – derül ki a kínai sajtó tudósításaiból.

Fertőtlenítést végző munkások egy szöuli pályaudvaron
Fotó: Dzson Hon Kjun / MTI/EPA

Szakértő: már kifejlesztettek egy gyorstesztet

A Magyar Hírlapnak nyilatkozó szakértő, az Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetének igazgatója, Garamszegi László Zsolt azt mondta, már kifejlesztettek egy gyorstesztet, amellyel vérből ki lehet mutatni az új koronavírus okozta megbetegedést.

Védőruhát viselő munkás egy pekingi metróállomáson felállított ellenörzőpontnál
Fotó: Mark Schiefelbein / MTI/AP

A szakember szerint ez azért fontos, mert a vírus csupán 25 százalékban idéz elő súlyos tüneteket, így sokan nem mennek el orvoshoz. A betegség emiatt gyakran észrevétlen marad:

a becslések szerint a hivatalosnál jóval több, ezer-kilencezer ember lehet érintett.

Az új vírus ellen még nincs védőoltás, a vakcina kifejlesztése akár évekbe is telhet, viszont a folyamatban segítséget nyújthatnak a többi koronavírus elleni szérumok megalkotásakor nyert tapasztalatok.

Garamszegi László Zsolt kijelentette, hogy

nem zárható ki egy új világjárvány, viszont a halálos esetek eddig mind Kínában fordultak elő, és többnyire idős, beteg emberek veszítették életüket.

„Jelenleg sok a bizonytalanság, hiányosak az ismeretek. Az már tény, hogy az új koronavírus emberről emberre is terjed, de még nem tudható, hogy pontosan miként. Valószínűleg cseppfertőzéssel – például köhögéssel, tüsszentéssel -, ami elég gyors terjedést tesz lehetővé” – mondta Garamszegi László Zsolt.

Népegészségügyi központ: Magyarországon nincs beteg

Magyarországon nincs koronavírusos beteg és kevés az esélye a járványnak – hangsúlyozta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), hozzátéve: fokozottan figyelemmel kísérik a kínai koronavírus járványt, és amint indokolttá válik, megteszik a szükséges intézkedéseket.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelenleg nem javasol semmilyen utazási vagy kereskedelmi megszorítást Kínával kapcsolatban az új vírus miatt. Kiemelték azt is, hogy három EU-tagállam repülőteréről (London, Párizs, Róma) indulnak közvetlen járatok a kínai Wuhanba, más EU-országok nagy forgalmú légi csomópontjairól pedig átszállással lehet eljutni oda.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában