Ország-világ

2012.03.17. 15:43

Gárdistaavatás a Hősök terén - ellentüntetéssel

Több mint száz gárdista tett esküt a fővárosi Hősök terén a Magyar Nemzeti Gárda március 15-i ünnepi rendezvényén szombat délben; a teret több száz rendőr zárta körbe a ceremónia alatt, és mintegy kéttucatnyian tartottak ellentüntetést, de hatósági intézkedésre nem került sor.

A katonai terepszínű nadrágot és Magyar Nemzeti Gárda feliratú zöld pólót viselő gárdisták a rendezvény kezdete előtt alakzatban álltak fel a tér közepén, majd vezetőik utasítására a földre ültek, hogy ne valósítsanak meg szabálysértést. Így sem a Himnuszt, sem a Szózatot nem énekelték el, hanem ezt egy perces csenddel „helyettesítették".

Az ország különböző részeiről érkezett 130 gárdista a téren összegyűlt több száz szimpatizánsuk és a rendőrség meglepetésére fél térdre ereszkedve tettek esküt úgy, hogy annak szövegét parancsnokuk, Ináncsi József az ünnepi beszédébe fűzve mondta elő.

A Hősök tere sarkainál szakaszokban álltak a rendőri egységek a rendezvény alatt, de több száz, védőfelszerelést viselő rendőr várakozott a tér közeli utcákban is. A gárdisták eskütételét több száz szimpatizánsuk kísérte figyelemmel, és a tömegben jobbikos és nemzeti színű, valamint árpádsávos zászlót is lobogtattak. Jelen volt a Jobbik jogsegélyszolgálata, és a parlamenti párt igazgatója, Szabó Gábor is.

A Szépművészeti Múzeum előtt a gárdaavatás ellen tiltakozó flashmobot (villámgyülekezést) is tartott mintegy kéttucatnyi tüntető, akik „no garda", „no racism", „stop nacism" feliratú papírlapokat tartottak a kezükben. A facebookon szerveződött, magát antifasisztának nevező csoportosulásban jelen volt Dániel Péter ügyvéd és Vajnai Attila, a Munkáspárt elnöke is. A tiltakozók a gárdisták rendezvénye alatt egymásba karolva megpróbáltak bemenni a térre, de a rendőrök kettős sorfalt alkotva megállították őket. Ekkor a gárdistarendezvény közönségéből több tucatnyian vonultak a tiltakozók elé, és szidalmazták őket. Az antifasiszták a rendezvény alatt azt többször skandálták: „nácik haza!"

MTI Fotók: Illyés Tibor és Marjai László


A Budapesti Rendőr-főkapitányág (BRFK) korábban megtiltotta a rendezvény megtartását, de a Fővárosi Törvényszék elutasította a rendőrség határozatáét.

A BRFK még pénteken arra hívta fel közleményében a figyelmet, hogy a rendezvényt a gyülekezési törvénnyel visszaélve kívánják megtartani. Tudatta: különösen a gyülekezési joggal visszaélés, a rendzavarás, a feloszlatott egyesület tevékenységében való részvétel vagy a jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség szabálysértésének elkövetése esetén a rendőrség minden törvényes eszközt felhasznál a közrend, a közbiztonság helyreállítása érdekében, és ha jogsértő cselekmény elkövetését vagy arra való felhívást észlel, úgy a rendezvényt feloszlatja. Rendőri intézkedésre azonban ezúttal nem került sor.

A "nemzeti önvédelem kereteinek" megteremtésére alapított Magyar Gárdát 2007 júniusában tíz alapítóval jegyeztette be Vona Gábor, a Jobbik elnöke, és első 56 tagja 2007 augusztusban a Budai Várban, a Szent György téren tett esküt. A szervezet létrejötte ellen parlamenti pártok, civil és kisebbségi szervezetek, hazai és külföldi politikusok tiltakoztak. Az egyesületet és a mozgalmat 2007. december 9-iki, Tatárszentgyörgyön tartott felvonulásukat követően az ügyészség kezdeményezésére 2009 júliusában jogerősen feloszlatta a Fővárosi Ítélőtábla, a rendelkezést 2009 decemberében a Legfelsőbb Bíróság is jóváhagyta.

A szervezet feloszlatást követően a gárdavezetők leváltásának hatására mintegy féltucatnyi, magát gárdistának nevező szerveződés alakult, amelyek magukat nem a feloszlatott szervezet jogutódjaként definiálták. Tavaly július elején a fővárosi Erzsébet téren egy új gárdista alakulat zászlóbontó rendezvényén Vona Gábor, a Jobbik elnöke egységesítésre szólította fel a magukat gárdistáknak nevező szerveződéseket, és ennek hatására a különféle gárdaszervezetek szövetséget kötöttek, és most képviseltették magukat a szombati ceremónián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában