Gépi válogatót telepítenek két éven belül

A Fertőszentmiklóson működő Rekultív hulladéktelepe az országban azon kevesek közé tartozik, amelynek 2009 végétől is van működési engedélye. A tulajdonosok jelentős bővítést terveznek.

Évente mintegy húszezer tonna települési szilárd hulladék kerül a fertőszentmiklósi hulladéktelepre. A szolgáltató harmincnégy település közel 45 ezer lakójának és a régió üzemeinek, közületeinek a hulladékát kezeli. A már elindult szelektív gyűjtésnek köszönhetően évről évre csökken a lerakott szemét aránya. Ám még mindig lehetne javítani.
– Cégünk is kvótát kapott az újrahasznosítható hulladékok begyűjtésére a szelektív hulladékgyűjtést összefogó kht.-tól, nekünk pedig az az érdekünk, hogy ezt a lehető legnagyobb mértékben kihasználjuk – mondja Hancz Attila, a Rekultív kft. cégvezetője. – Abban az esetben, ha nem sikerül a vállalt mennyiséget begyűjtenünk, eleshetünk a termékdíjtól, ami a gyűjtés további sorsát sodorhatja veszélybe. Éppen ezért intenzív kampányba fogunk, hogy ösztönözzük az embereket a papír, a műanyag, az üveg és a fém szétválogatására. Való igaz, a nyári időszakban több helyütt kevésnek bizonyult például a PET-palackot gyűjtő kukák száma. Ezen szeretnénk változtatni, a jelenleginél nagyobb térfogatú edényeket helyezünk ki.
A fertőszentmiklósi hulladéktelep egyébként az országban azon kevesek közé tartozik, amely működése 2009. december 31-e után is engedélyezett. A 2001-es megnyitásakor már az uniós előírásoknak megfelelően építették meg. Az első tárolókazetta betelt, így itt már megkezdődtek a környezet helyreállításának az előkészületei. A keletkező gázokat – jelentős mértékben metánt – befogják, és vagy fűtésre, vagy az iszap szárítására használják majd fel.
– Előre tervezünk, a szükséges engedélyek megszerzése után egy gépi válogatósor megépítését tervezzük, amit legkésőbb két éven belül szeretnénk üzembe helyezni – folytatta a cégvezető. – Amint ez megvalósul, a beérkezett hulladéknak már csak a fele kerül a végleges lerakóba. Szükség esetén a hulladéktelep területe bővíthető, így Fertőszentmiklóson és a térségben keletkező hulladék közel negyven évig elhelyezhető itt.

Fertőszentmiklós jól járt

Török Melinda, a 3800 lakosú Fertőszentmiklós jegyzője szerint a település csak jól járt az elmúlt öt évben, amióta itt működik a telep. A helybéliek elfogadták a lerakót, a tulajdonos pedig jelentős kedvezményeket, illetve támogatást ad a községnek.