Ország-világ

2009.10.03. 14:39

Gödöllőn gyújtották meg a béke lángjait

Gödöllőn, a Városháza előtt békejelet formázó fáklyások gyújtották meg a béke lángjait október 2-án, az erőszakmentesség világnapján.

Október 2-ka Mahatma Gandhi születésnapja, és e napot az ENSZ 2007-ben az Erőszakmentesség Világnapjának nyilvánította. Ezen a napon az Új-zélandi Wellington városából indult el az a három hónapig tartó Világbéke menet, ami 90 országot érintve november 4-én érkezik Budapestre. A menet összesen 160 000 kilométert tesz meg.

Gödöllőn a városháza előtt felállított Európa első és egyetlen Világbéke-gongját Gémesi György polgármester számos nagykövetség képviseletével szólaltatta meg, majd a béke lángját ismert hazai művészek és sportolókkal közösen gyújtották meg, majd adták át a lángot a téren egybegyűlt tömegnek.

Az eseményen részt vett Péter Szabó Szilvia énekes, Pécsi Ildikó színész, Sárosdy Eszter műsorvezető, Gaál Noémi műsorvezető, Szűcs Lajos olimpiai aranyérmes labdarugó, Simics Judit olimpiai ezüstérmes kézilabdázó, Joshi Bharat műsorvezető, Csáky Zoltán műsorvezető, Radnóti László sportriporter.

Az Indonéz Köztársaság -, az Amerikai Egyesült Állomok- , -, az Indiai Köztársaság, Fehéroroszország, Románia, a Dél-Afrikai Köztársaság diplomáciai képviselői, valamint az Európai Ifjúsági Központ igazgatója.

Az eseményre a hollandiai Wageningen városából, Gödöllő testvérvárosából 40 fős delegáció érkezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában