Gödörben az építőipar, csak a metróépítés enyhít


Az építőipari termelés 2007 novemberében 22,7 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel korábban, az év első 11 hónapjában csaknem 13 százalékkal csökkent, és egy hónap alatt 2,2 százalékkal esett vissza - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentéséből.

A szerkezetkész épületekből és egyéb építményekből negyedével volt kevesebb, mint 2006 novemberében, januártól számítva pedig 17,5 százalék volt a zuhanás. Az építőipar szerződésállománya jól mutatja a vásárlóerő és az állami beruházások jelentős visszaesését: novemberben az egy évvel korábbinak kétharmadára csökkent az ágazat szerződésállománya.

Tavaly novemberben ugyan 21 százalékkal nagyobb összegű szerződéseket kötöttek, s ezen belül az épületeké 55 százalékkal nőtt, de az egyéb építményeké 22 százalékkal visszaesett. A KSH azonban megjegyzi, hogy a növekmény mögött a metróállomások felszíni épületeire, valamint kereskedelmi és ipari épületekre novemberben aláírt új megbízások állnak. A mennyiségi visszaesésen túl az árak alakulása is kedvezőtlen volt: két hónapja a 2006. novemberinél az építőipari árak átlagosan 4,9 százalékkal voltak magasabbak, vagyis a drágulás az inflációnál kisebb volt.