Ország-világ

2008.01.18. 10:59

Gödörben az építőipar, csak a metróépítés enyhít

<br> Az építőipari termelés 2007 novemberében 22,7 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel korábban, az év első 11 hónapjában csaknem 13 százalékkal csökkent, és egy hónap alatt 2,2 százalékkal esett vissza - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentéséből.

A szerkezetkész épületekből és egyéb építményekből negyedével volt kevesebb, mint 2006 novemberében, januártól számítva pedig 17,5 százalék volt a zuhanás. Az építőipar szerződésállománya jól mutatja a vásárlóerő és az állami beruházások jelentős visszaesését: novemberben az egy évvel korábbinak kétharmadára csökkent az ágazat szerződésállománya.

Tavaly novemberben ugyan 21 százalékkal nagyobb összegű szerződéseket kötöttek, s ezen belül az épületeké 55 százalékkal nőtt, de az egyéb építményeké 22 százalékkal visszaesett. A KSH azonban megjegyzi, hogy a növekmény mögött a metróállomások felszíni épületeire, valamint kereskedelmi és ipari épületekre novemberben aláírt új megbízások állnak. A mennyiségi visszaesésen túl az árak alakulása is kedvezőtlen volt: két hónapja a 2006. novemberinél az építőipari árak átlagosan 4,9 százalékkal voltak magasabbak, vagyis a drágulás az inflációnál kisebb volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában