Gödörben az építőipar, csak a metróépítés enyhít


Az építőipari termelés 2007 novemberében 22,7 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel korábban, az év első 11 hónapjában csaknem 13 százalékkal csökkent, és egy hónap alatt 2,2 százalékkal esett vissza - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentéséből.

A szerkezetkész épületekből és egyéb építményekből negyedével volt kevesebb, mint 2006 novemberében, januártól számítva pedig 17,5 százalék volt a zuhanás. Az építőipar szerződésállománya jól mutatja a vásárlóerő és az állami beruházások jelentős visszaesését: novemberben az egy évvel korábbinak kétharmadára csökkent az ágazat szerződésállománya.

Tavaly novemberben ugyan 21 százalékkal nagyobb összegű szerződéseket kötöttek, s ezen belül az épületeké 55 százalékkal nőtt, de az egyéb építményeké 22 százalékkal visszaesett. A KSH azonban megjegyzi, hogy a növekmény mögött a metróállomások felszíni épületeire, valamint kereskedelmi és ipari épületekre novemberben aláírt új megbízások állnak. A mennyiségi visszaesésen túl az árak alakulása is kedvezőtlen volt: két hónapja a 2006. novemberinél az építőipari árak átlagosan 4,9 százalékkal voltak magasabbak, vagyis a drágulás az inflációnál kisebb volt.

Megugrott a fertőzöttek száma Észak-Macedóniában
Visszaállítják a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozások egy részét, miután rekordszámú új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában.
Szövetségi szintű rendkívüli állapotot rendeltek el a norilszki olajbaleset miatt
A pénteki balesetben mintegy 20 ezer tonna dízelolaj folyt ki egy tartályból, egyebek között az Ambarka és a Daldikan folyóba.
Bolsonaro egy tábornokot nevezett ki ügyvezető egészségügyi miniszternek
A brazil elnök elvárja a tábornoktól, hogy sokáig maradjon a minisztérium kormányrúdjánál.
Új gyanúsítottja van a Madeleine McCann-ügynek
A Scotland Yard szerda esti londoni bejelentése szerint nagy jelentőségű új nyomozati szálról van szó.
Június közepétől nem repülhetnek kínai utasszállítók az Egyesült Államokba
Az indoklás szerint Peking nem teszi lehetővé az amerikai légitársaságok kínai járatainak újraindítását.
A Mezőkövesd legyőzésével nyolcadszor a Honvédé a trófea (videó)
Az ünneplésről Szijjártó Péter is közzé tett egy videót közösségi oldalán.