Ország-világ

2015.05.03. 20:32

Gond van a pajzsmirigyével? Itt vannak a tünetei

Tízből egy embert érint valamilyen pajzsmirigybetegség hazánkban, és a nemzetközi felmérések alapján az érintettek 30-40 százaléka nem is tud arról, hogy beteg, hiszen a tüneteket a stressznek vagy környezeti hatásnak tulajdonítják. Pedig a pajzsmirigy működése az egész immunrendszerre, anyagcserére hat, ezért fontos a betegség megelőzése, korai felismerése és kezelése.

Balmaz Ágnes

Népbetegség, mondják a pajzsmirigybetegségekre Magyarországon. Tény, a lakosság 10-12 százalékát érinti. A pajzsmirigy működését az agyalapi mirigy szabályozza, és két hormont termel: a tiroxint és a trijódtironint. A hormonok képzéséhez a szervezetnek jódra van szüksége. Ha nem megfelelő mennyiségű hormon termelődik, olyan tüneteink jelentkeznek, amelyekről nehéz megállapítani, hogy a két leggyakoribb pajzsmirigy-rendellenességre, az alul- vagy túlműködésre utalnak.

Ha fáradékonyak, gyengék, lassúak vagyunk, hízunk, anyagcserénk lelassul, gyanakodhatunk arra, hogy a pajzsmirigyünk alulműködik. Ha fogyunk, reszket a kezünk, szapora szívverést, fokozott verejtékezést, hasmenést tapasztalunk, „pörgünk", nem tudunk elaludni, ezek túlműködésre utalhatnak.

Vérből és ultrahanggal szűrhető

Laborban kimutatható

A teljes laborvizsgálatok esetén ma már kérhető a TSH-szint mérése. Amennyiben a mirigy nem termel elég hormont (alulműködésnél), a TSH-szint megnő, ez fokozott működésre serkenti a mirigyet; ellenkező esetben (túlműködés) a TSH-szint csökken. – Ha eltérést tapasztalnak, a két további hormon, FT3 és FT4 szintjét is automatikusan vizsgálják – magyarázta dr. Domokos István endokrinológus főorvos.

 

A pajzsmirigy-rendellenességek megelőzhetők.

A pajzsmirigy-rendellenességek megelőzhetők.

 

– A kezeletlen pajzsmirigy-rendellenesség sejtszinten hat a szervezetünkre, így az életünkre is, ezért érdemes időben kiszűrni, ha ilyen jellegű problémára gyanakszik a páciens vagy a háziorvos. Az alul- és túlműködésen kívül pajzsmirigygyulladás, -megnagyobbodás és a szerven kialakuló göb is problémát okoz. Az autoimmun gyulladás sokszor csendes lefolyású, észrevehetetlen, a beteg nem erre gondol elsősorban, ha torka feszül, érzékeny. Ha a gyulladás felerősödik, átcsaphat túlműködésbe is – hívja fel a figyelmet a szakember.

Hatékony kezelés

Ha a pajzsmirigyen göböt fedeznek fel, ultrahangvizsgálatra küldik a beteget. A göb aktivitását, jódfelvevő képességét, pontos szerkezetét és milyenségét (forró vagy hideg), szcintigráfiás vizsgálattal (izotóp segítségével végzett képalkotó eljárás) tudják pontosan feltérképezni. A göbök az esetek nagy százalékában ártalmatlanok, együtt tud velük élni a páciens, ha viszont kóros képet mutat, ajánlatos biopsziát (szövetmintavételt) végezni.

– Pajzsmirigyműtétre csak ritkán és végső esetben kerítünk sort, hiszen a túl- és alulműködést, gyulladást hormonkészítménnyel nagyon hatékonyan tudjuk kezelni, az életminőséget teljes mértékben megfelelő szinten tudjuk tartani. A műtét indokolt lehet abban az esetben, ha a pajzsmirigy olyan mértékben megnagyobbodott, hogy például nyomja a légcsövet. Vagy ha normál nagyságú ugyan, de a biopszia rosszindulatú daganatot vagy annak gyanúját veti föl – fejtette ki dr. Domokos István.

Így lehet megelőzni

A pajzsmirigy-rendellenességek megelőzhetők. Az lenne az optimális az endokrinológus szerint, ha minden életszakaszban megfelelő mennyiségű jódot juttatnánk a szervezetünkbe napi szinten. Erre különösen figyelniük kell a kismamáknak, hiszen ahhoz, hogy megfelelő legyen majd a gyermek pajzsmirigyműködése, már a fogantatástól kezdve meg kell kapnia az édesanyától a megfelelő mennyiségű jódot. Ha jódhiánnyal küzd valaki, eleve nehezebben esik teherbe.

A napi jódszükséglet felnőttkorban 150 , terhesség, szoptatás és a szervezet túlterheltsége idején 180-200 mikrogramm. Természetes forrásai a tengeri halak, tenger gyümölcsei, a tengeri só vagy jódozott só. – Vigyáznunk kell azonban a jódbevitellel, nem szabad túlzásba sem vinni, mert gyulladásba hozhatja a pajzsmirigyet. A túlműködő, illetve a gyulladt szervet belobbanthatja, tehát az ilyen problémával küzdő pácienseknek ellenjavallt – hívta fel a figyelmet a szakember.

Jó tudni:

– A TSH-szint mérése már újszülöttkorban megtörténik.

– 1 éves korig napi 50, 2 és 6 éves kor között 90, 7 és 12 éves kor között napi 120 ľg jód bevitele optimális.

– A szegedi Anna-víz jódban gazdag, a szakorvos segít a döntésben, hogy kinek hasznos, kinek nem.

– A pajzsmirigybetegek háromnegyede nő. Ennek oka, hogy a belső hormonális rendszerük ingadozóbb, mint a férfiaké.

– A pajzsmirigy nélkül élők is teljes értékű életet élhetnek szoros kontroll, megfelelő mennyiségű hormon-, D-vitamin- és kalciumbevitel mellett.

– Az aminosav eredetű hormongyógyszereket (Letrox, L-Thyroxin, Euthyrox) éhgyomorra (étkezés előtt fél-egy órával) kell bevenni, mert ekkor még nem kezdi el a szervezet a fehérjelebontást, a hormon könnyebben épül be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában