Ország-világ

2009.03.25. 12:01

Google: ha Gyurcsány, akkor Elkúrtuk

A Google internetes keresőmotor úgy módosította a szolgáltatását kedden, hogy a gép már nemcsak szavakat tud keresni, hanem érti a köztük levő összefüggést is.

Egyidejűleg a megjelenített találatok hosszabb szövegrészleteket tartalmaznak, hogy a felhasználó jobban lássa a szövegkörnyezetet.

Az internetes keresőszolgáltatások eddig azon az alapon működtek, hogy megjelenítették azokat az oldalakat, amelyeken szerepeltek a felhasználó által megadott szavak. De egyre nagyobb érdeklődés volna az úgy nevezett szemantikus keresés iránt, amelyben a számítógép nemcsak a keresett szavakat tartalmazó oldalakat szedi össze, hanem azokat a szövegeket is, amelyekben logikailag kapcsolódó rokon értelmű kifejezések szerepelnek.

Mostantól ha valaki például a "fizikai alapelvek" kifejezést tartalmazó oldalakat keresi (angolul, principles of physics), akkor nemcsak ezeket kapja meg, hanem a lap alján további keresésekre kap ajánlatot "related searches" cím alatt. Ezek között láthatja például a speciális relativitáselméletet vagy a nagy robbanást vagy a fizikai egyenleteket. Tovább klikkelve mondjuk a speciális relativitáselméletbe, a lap alján még több kapcsolódó keresést ajánl fel a Google, köztük Einsteint, az általános relativitáselméletet, a kvantummechanikát.

Vagyis a felhasználó nemcsak azokat az oldalakat kapja meg, amelyeken a "fizikai alapelvek" kifejezés szerepel, hanem olyan szövegeket is, amelyben különféle fizikai alapelvekről esik szó, még ha konkrétan a "fizikai alapelv" kifejezés esetleg nem is fordul elő bennük.

A szemantikus keresés egyelőre 37 nyelven lehetséges, talán köztük van a magyar is, bár a Független Hírügynökség első tapasztalatai nem egyértelműek. A "fizikai alapelvek" vagy a "fizika alapelvei" kifejezésre semmilyen más keresést nem ajánl fel a Google. De Einstein nevére már ajánl továbbiakat is.

Címkék#Gyurcsány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában