Hallgassa élőben!

Grezsa: a magyar kormánynak kötelessége minden kárpátaljai közösségen segíteni

Függetlenül attól, hogy milyen a viszony Budapest és Kijev között, a magyar kormánynak kötelessége minden kárpátaljai közösségen segíteni - jelentette ki Grezsa István miniszteri biztos vasárnap.

Függetlenül attól, hogy milyen a viszony Budapest és Kijev között, a magyar kormánynak kötelessége minden kárpátaljai közösségen segíteni – jelentette ki Grezsa István miniszteri biztos vasárnap az ilosvai járási Drágabártfalván (Drahobratovo), ahol magyar kormányzati támogatásból épült hősi emlékművet avattak.

A ruszin-ukrán ajkú településről az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc honvédjaiként, az első és második világháborúban katonákként elesett, valamint a holokauszt idején elpusztult helyi lakosok neveit megörökítő emlékmű avatási ünnepségén Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta: olyan úttörő kezdeményezés a drágabártfalvaiaké, amely esetében a magyar kormány megtiszteltetésnek érezte, hogy mellé álljon.

Az emlékmű, amely Drágabártfalva lakosai számára fájdalmas, eddig elhallgatott témákat érint, valóságos történelemkönyvet nyit a helyi iskolásoknak, jelezve nekik, hogy elődeik áldozata nem volt hiábavaló, hiszen a jelen és a jövő is csak a szülőföld történetére építhető – tette hozzá. A szülőföld a drágabártfalvaiaknak a hűséget jelenti a görögkatolikus egyházukhoz, a történelmi múltjukhoz, amelyben az állami létet számukra ezer éven át Magyarország biztosította – emelte ki.

A kormánybiztos – az ukrán és magyar nyelvű görögkatolikus liturgiával egybekötött – avatóünnepségen fontosnak nevezte, hogy a magyar kormány tudott a kárpátaljai nem magyar testvéreken is segíteni.” Kiemelte, “függetlenül attól, hogy milyen a beszélő viszony Budapest és Kijev között, a magyar kormánynak kötelessége minden kárpátaljai közösségen segíteni”. Leszögezte, “a jelenlegi nehéz ukrajnai helyzetben nem engedjük el nemcsak a kárpátaljai magyarok, hanem a mellettük élő többség kezét sem”.

Mihajlo Szadoha drágabártfalvai helytörténész, aki az emlékműre felkerült hősök és áldozatok neveit felkutatta, beszédében kifejtette, a falu központjában felállított emlékjel megépítéséhez az ukrán államhoz és európai uniós szervezetekhez fordultak támogatásért, de a kérésüket mindenütt visszautasították. Ekkor döntöttek úgy – folytatta -, hogy a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségtől (KMKSZ) kérnek segítséget, amely továbbította a magyar kormány felé a kérést. A község nevében köszönetet mondott a magyar kormánynak, a KMKSZ-nek és a támogatást gyakorlatba ültető Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek. Külön köszönetét fejezte ki Grezsa Istvánnak az emlékműépítéshez nyújtott segítség mellett azért is, hogy magyar nyelvtanfolyam indulhatott a településen, amelyet eddig 26-an végeztek el.

Az emlékmű az adott államok címereivel díszített 11 fekete márvány táblájára külön-külön vésték fel az 1848-1849-ben honvédként elesett 5, az első és a második világháborúban magyar katonákként életüket vesztett 38 és 9, az I. Csehszlovák Hadtest és a Vörös Hadsereg katonáiként meghalt 3, illetve 5 drágabártfalvai hős, valamint a holokauszt idején elhurcolt és elpusztult 73 helyi zsidó lakos nevét anyakönyvezésük nyelvén és ukránul. Külön emléktáblát kapott Margareta Bobinec drágabártfalvai származású, 1944-ben Európában légi csatában életét vesztő amerikai pilóta, akit Franklin D. Roosevelt posztumusz hősi érdemrenddel tüntetett ki.

Most kaptuk: ez a férfi támadta meg a családanyát a gödöllői HÉV-en
Közzétette a rendőrség a támadó fantomképét.
Díjat nyert a közösségi, hagyományőrző események kedvelt színtere
A Felpécért Alapítvány által működtetett felpéci tájház nyerte el a 2020-ban a Tájházszövetség által meghirdetett az Év Tájháza címet.
Koronavírus-vakcinák összehasonlítása
Mit tudunk az engedélyezett és a legígéretesebb koronavírus-vakcinákról? A Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársai összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat.
Lelőttek egy katolikus papot a Fülöp-szigeteken
Az éppen hazafelé tartó Rene Bayang Regalado kocsiját egy félreeső úton állították meg ismeretlenek.
Vidéki praxisba lasszóval is nehéz doktort csábítani
Derekegyházon pályázati forrásból, közel 270 millió forintból építenek egy 381 négyzetméteres orvoslakást.
Már 30,7 millió eurót ér a Fradi csapata
Az FTC ősz elején még csak 24 milliót ért.