Ország-világ

2010.05.25. 14:54

Grúzia vagy Georgia? Minek nevezzelek?

Ma ünnepli Oroszországtól való függetlenedését Grúzia. Vagy Georgia? A köztudatban az előbbi szerepel, szerintük azonban az nem illik hozzájuk.

Delmagyar.hu

1918 május 26-án vált függetlenné Oroszországtól Grúzia - azóta nemzeti ünnep ez a nap. Grúzia köztársaság a Fekete-tenger keleti partján, a Kaukázus hegységben, Európa és Ázsia határán. Egyesek európai, mások ázsiai országnak tartják. Lakóinak túlnyomó többsége ortodox keresztény. Északi szomszédja Oroszország, délről Törökország és Örményország, keletről Azerbajdzsán határolja. Az ország földrajzi-éghajlati szempontból változatos, egyaránt vannak alpesi és szubtrópusi klímájú területei.

A grúz kultúra gazdag és ősi, gyökerei háromezer évre nyúlnak vissza az időben. A bor termelése Grúziában a történelem előtti időkben kezdődött, és máig az ország gazdaságának fontos részét képezi. Az ország évezredeken keresztül nagyhatalmak határvidéke volt, a grúz nép mégis fennmaradt, sőt a 12. század környékén Grúzia maga is regionális nagyhatalmi státuszra tett szert. A 4,4 milliós népességű Grúzia demokrácia, félelnöki köztársaság. Az ENSZ, az Európa Tanács, a Fekete-tengeri Gazdasági Együttműködés Szervezete, a WTO tagja és integrációra törekszik az Európai Unióval, valamint a NATO-val.

Ők így élnek.
Forrás: youtube.com

Nevén szólítva

Európa nem szláv nyelveinek többsége (így a régi szövegekben a magyar nyelv is) a Georgia nevet használja. A 19. század legvégén megjelent Pallas nagy lexikonában még a Georgia név alatt található csak szócikk, a Grúzia bejegyzésnél csak annyi áll: „Georgia orosz neve". A Grúzia elnevezés helyett az állam hivatalos képviselői arra törekednek, hogy a hivatalos kapcsolatok során a Georgia elnevezés váljék újra használatossá. Egyes magyar sajtóorgánumok ennek megfelelően a Georgia elnevezést használják, mely azonban a mai köznyelvben ismeretlen név, a köztudatban az ország neve Grúziaként ismert, Georgia pedig az USA egyik államának a neve, amellyel írásban összetéveszthető. A grúz diplomáciának a Georgia használatára vonatkozó kérését az MTA Nyelvtudományi Intézete és a Földrajzinév-bizottság 2009. őszi határozata sem támogatta (ezt a 2009. december 14-én megerősítette), de a döntés a Külügyminisztérium kezében van. A Grúziában használt (belső) név: Szakartvelo.

Grúzia vagy Georgia? Fotó: internet

Grúzia vagy Georgia?
Fotó: internet

Az elnevezés körüli problémák a sajtóban is megjelentek 2009 decemberében. A BNS balti hírügynökség jelentése szerint Tbiliszi azzal a kéréssel fordult Litvániához, hogy ne használja többé az orosz nyelvből eredő, hagyományos Gruzija elnevezést, helyette mostantól mint Georgiát említse az országot. Grigol Vasadze külügyminiszter a hírügynökségnek megerősítette az ország elnevezésének lecserélésére célzó kezdeményezést. "Igen, ezt kértük. A Grúzia elnevezés nem illik országunkra" - idézte a tbiliszi diplomácia vezetőjének szavait a BNS. Az ország neve számos nyelven az oroszból eredő Grúzia valamely változataként hangzik.

Történelme röviden

Az i. e. 4. században Kaukázusi Ibéria és Kolkhisz királysága kulcsszerepet játszott a grúz nép kialakulásában. Később a Kaukázuson túl élő népek feletti uralomért az ókorban és a középkorban állandó küzdelem folyt a Perzsa és a Római, illetve a Bizánci, majd az Oszmán Birodalom között. A középkorban a 12–13. század, Tamara grúz királynő uralkodása jelentette Grúzia fénykorát. A 19. század közepéig tartó török-orosz, valamint a perzsa-orosz háború eredményeként a terület feletti ellenőrzést a 19. század végén az Orosz Birodalom szerezte meg. A független Grúziát 1918-ban kiáltották ki.

Grúzia a 19. század elejétől a cári orosz birodalom része volt. Az oroszországi bolsevik forradalmat követően kikiáltott függetlensége azonban alig három évig tartott. Egy felkelés nyomán a bolsevikok Grúziában is megszerezték a hatalmat, s 1921. február 25-én kikiáltották a Grúz Szovjet Szocialista Köztársaságot. Függetlenségre Grúzia hetven évvel később, 1991-ben tett újra szert a kommunista vezetésű Szovjetunió szétesésének folyamatában.

Egy kitalált háború.
Forrás: youtube.com

Két régiója, Abházia és Dél-Oszétia a 90-es évek elején véres háborúban elszakadt Grúziától, és orosz befolyás alá került. Tbiliszi viszonya fokozatosan egyre feszültebbé vált Moszkvával, s a helyzet csak tovább romlott azóta, hogy a grúz vezetés szakadár régióinak visszafoglalásáért vesztes háborúba bocsátkozott Oroszországgal, amely a harcok után hivatalosan is elismerte Abházia és Dél-Oszétia függetlenségét.

2003-ban a Soros György által is támogatott „rózsás forradalom" az ellenzéket juttatta hatalomba, Eduard Sevardnadze ellenállás nélkül mondott le. A nacionalista Miheil Szaakasvili lett az új államfő. A Moszkva által tovább szított belpolitikai feszültségek megmaradtak, csakúgy, mint a demokratikus politikai kultúra hiánya. A grúz parlament sokszor vált igen éles konfliktusok színterévé, Szaakasvili és pártja többször is rendkívüli állapotot vezetett be a sztrájkok és az ellenzék tüntetései miatt.

A hónapok óta tartó kis intenzitású, de gyakori fegyveres összecsapásokat megelégelő grúz vezetés az "alkotmányos rend helyreálítása" címén átfogó műveletet indított Dél-Oszétia és az ott állomásozó orosz békefenntartó erők állásai ellen. 2008. augusztus 8. éjjelén dél-oszét fegyveresek megtámadták a grúz erőket, és a többszöri felszólítást követően sem hagytak fel tevékenységükkel. A grúz vezetés állítása szerint csak ellencsapást hajtottak végre. Dél-Oszétia 1992 óta de facto független, a többségi oszétok 90%-a az utóbbi években orosz állampolgárságot is kapott.2008. augusztus 9-én Grúziában 15 napos hadiállapotot jelentettek be.

Mcheta múzeumvárosa mesébe illő. Fotó: internet

Mcheta múzeumvárosa mesébe illő.
Fotó: internet

Kulturális világörökség Grúziából

Az UNESCO világörökség-listáján az alábbi grúziai helyszínek találhatók: Mcheta város templomai, múzeumai; Bagrati katedrálisa és a Gelati-kolostor; Felső-Svaneti hegyi falvai. Forrás: wikipédia, internet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában